Стефан Сабрутев: „Изпращаме шарена и интересна година, наситена с много и различни предизвикателства“

  Стефан Сабрутев: „Изпращаме шарена и интересна година, наситена с много и различни предизвикателства“

Г-н Сабрутев, благодаря ви, че в навечерието на Новата 2022 година приехте да отговорите на няколко блиц въпроса. Каква година изпращате?

Годината беше шарена, интересна. Година на много избори, но се надявам, че вече е направен правилния избор и ще продължим в правилната посока, така че всеки гражданин на област Смолян и на България да усети по-доброто. За област Смолян края на годината беше белязана с бедствия, почти в половината община. Нещата вече отшумяват, но все още има проблеми, които спешно трябва да се решат. Един от най-належащите проблеми е достъпа до Триград. Надявам се, че държавата ще одобри средствата, необходими за ремонта и съответно по график, който ще съгласуваме с жителите на Тригред, Ксетен, Жребово и с кмета на община Девин, ще вземем правилното решение за точната дата за започване на строително-монтажните работи.

Щетите от последното бедствие са за милиони. Това ли беше най-голямото предизвикателство за вас като областен управител?

Предизвикателства винаги ще има. Да, бедствието е едно предизвикателство, но не трябва да мислим само как да отстраним щетите, а и за вземане на превантивни мерки, за да предотвратим в бъдеще подобни ситуации. Това дискутирахме и на Министерски съвет, получих разбиране от страна на министрите и се надявам в следващи периоди да се вземат адекватни мерки, за да не се случват подобни неща, въпреки че с природата не можем да се борим.

Какви са очакванията ви за 2022 година?

Аз съм позитивен човек и очаквам хубави неща. Очаквам да започне работата по доста проекти. Очаквам да се отвори границата с Гърция през ГКПП Рудозем; да започне строителството на околовръстния път за Чепеларе и, дай Боже, проектирането на трета лента на пътя Смолян – Асеновград.

Оптимист ли сте за отварянето на граничния пункт при Рудозем?

Да! От българска страна нещата са много подредени. По-непредвидими са от гръцка страна, но се надявам, че последния срок който дадоха – 30 септември 2022 година, ще бъде спазен

В политически аспект, какво очаквате през новата година?

Виждам, че правителството тръгва на много високи обороти, надявам се да продължи да работи така. Реформи сигурно ще има. Те са заложени в споразумението и се надявам, че всяка една от политическите сили, участващи в управлението, ще ги спазва и ще се върви напред.

Вие идвате от бизнеса, какви ще бъдат предизвикателствата в икономически план за нашия регион през 2022 г.?

За бизнеса има много предизвикателства. Най-голямото е цената на електроенергията, особено за бизнеси, които са енергоемки. Обикновено зимата има големи консумации на електроенергия и цената по-трудно се овладява, но се надявам на компенсации, които наистина да удовлетворят бизнеса. За съжаление тези, които бяха гласувани от служебното правителство, се оказват недостатъчни. Надявам се на по-адекватни помощи. Като цяло данните показват че бизнеса се развива, въпреки пандемията, въпреки увеличението на цените. Най голямото предизвикателство е в областта на туристическия бранш. Доста ресторантьори и хотелиери пострадаха и помощта на държавата трябва да бъде насочена към тях.

Не мога да не ви попитам и за най-големия проект, който се реализира в Смолян – Водния цикъл. Имате ли притеснения относно развитието му?

Там определено има проблем. По първи етап се работи и мисля, че ще приключат в срок, но някак си още отначало бяха сбъркани организационните моменти. Имам предвид това, че се дава разрешение да се копаят много улици наведнъж, а те не се довършват. От първия ден откак съм областен управител има страшно много жалби при мен за тези проблеми. Другото нещо е, че изостава издаването на разрешение за строеж на следващия етап. Това само по себе си може да доведе до голям риск за ВиК Смолян. Крайния срок е 2023 година, няма как да се продължи и ако до пролетта не се получи разрешение за строеж ще има проблеми с останалите два етапа. Не знам до каква степен ще повлияе инфлацията и увеличението на цените. Това е голямо предизвикателство, но все пак хората, които са се нагърбили с изпълнението на този проект, трябва да си носят кръста и отговорността.

Какво ще пожелаете на родопчани за новата 2022 година?

Първо да са здрави, да постигнат своите мечти, да следват сърцето и душата си и да имат една наистина успешна и здрава нова 2022 година.

Вирни се горе