Стефан Сабрутев: 80% от населените места в област Смолян са без електричество

Стефан Сабрутев: 80% от населените места в област Смолян са без електричество

Областният кризисен щаб по бедствия и аварии проведе разширено заседание днес. На него институциите докладваха на областния управител Стефан Сабрутев за дейностите по разчистване и укрепване на пострадалите участъци от поройните дъждове и за нуждите от държавна помощ за справянето с бедствената ситуация. Област Смолян остава в частично бедствено положение. На заседанието стана ясно, че работата навсякъде продължава, но обилния снеговалеж от снощи е създал допълнителни предизвикателства пред аварийните екипи. Областният управител Стефан Сабрутев посочи, че 80% от населените места в област Смолян са без електричество. Във всички общини има частични проблеми с електрозхранването , а общините Баните и Мадан са изцяло без ток. Аварийни екипи работят по отстраняване на щетите,но на много места ситуацията е критична, докладваха от Електроразпределение ЮГ ЕАД.

От централният отдел на дружеството в Пловдив са обещали да предоставят помощ от други КЕЦ-ове при нужда.

Към момента всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. В цялата смолянска област е ограничен трафика на тежки коли над 12,5 тона. За отсечката от Девин-Кричим ограничението е за товарния трафик като цяло.

Вериги за моторните превозни средства се изискват за проходите „Превала“, „Пампорово“ и по направлението Проглед- Пампорово –Стойките.

Инж. Костадинка Миланова от областно пътно управление в Смолян добави, че основното затруднение за снегопочистващата техника тази нощ са създали множеството паднали големи дървета, които пречат на работата на техниката.

През изминалото денонощие екипите на РД ПБЗН – Смолян се отзовали на 17 сигнала за аварийно-спасителни дейности и помощни операции, като повечето от тях са свързани с отстраняване на паднали дървета от пътното плътно, поради обилния снеговалеж.

Относно щетите от наводненията Миланова обясни, че двете сериозни пропадания в района на Тешел са възстановени.

Пропадането по пътя Девин-Кричим, в района на входната артерия на Девин предстои да бъде заскалено като временно решение, а за трайното укрепване ще бъде необходимо изграждането на подпорна стена от около 120 метра.

Заскалени са и двете пропадания в района на Широка лъка, вчера е възстановено движението в единия участък, днес се работи по укрепването на втория. При активирането на срутищните процеси, веднага се вземат мерки, за да се разчиства.

От ВиК-Смолян обобщиха, че има много аварии във всички райони. Скъсани водопроводи има в Триград, Кестен и Елховец. Аварии има и в Селча и Кестен, има изнесени помпени станции в Беден. Цяла шахта на пречиствателната станция в Пампорово е била откъсната от свлачище, но до разрив не се е стигнало, защото тя е била суха. В Чепеларе също има авария, която засяга високата зона. Достъпът е много труден, екип се опитва да достигне мястото пеша и да локализира аварията. В Мадан има сериозен проблем по ремонтите на довеждащия водопровод от Пловдивци до града.

В Неделино е била залята помпената станция в село Крайна, но там проблемът не е бил толкова голям водоснабдяването е възстановено. В Златоград също е възстановено водоподаването.

Вирни се горе