Стефан Бадев "Маршала" - легендарен милиционер от Смолян

Стефан Бадев "Маршала" - легендарен милиционер от Смолян

Мнозина от жителите на селата около Смолян знаят много добре кой е този човек. Това е о.з. майор Стефан Георгиев Бадев, по-известен на местното население като "Маршала". Това е бил най-стриктния "катаджия" и историите за него не са една и две,пише stanimaka.blogspot.com.

Роден през 1919 г. като седмо дете на голяма родопска фамилия. Прякорът си "Маршала" получил като ученик в село Момичловци.

Разрешено му е било да ползва бинокъл, а любимото му място за наблюдение са били Роженските поляни. Заставяйки най-отгоре, той стриктно е наблюдавал кой идва и с каква скорост се придвижва. Дори е имало място познато като "Маршаловия завой".

Известен е със своята прецизност, неподкупност, принципност и чувство за хумор.

Не е имал проблем да спира и санкционира дори най-големите началници или известни личности. Всичко това обаче е било приемано като добре свършена работа, а не като повод за "карез".

Така е останал в спомените на родопчани "Маршала". Като принципен и строг милиционер, но и като неизчерпаем източник на родопско остроумие, духовитост и хумор.

Стефан Бадев си отива от този свят през 2011 г. на 93 години.

Още интересни материали чети на https://stanimaka.blogspot.com/2023/07/blog-post255.html?fbclid=IwAR0tEldC0KHJznVXYJXSP6pbHmjPkEqrm4BOqfN3IPCRqgUfbZDSj9TsTo

Вирни се горе