Стартира тадиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Стартира тадиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Започва новата учебна 2023-2024 година

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се проведе в периода септември – октомври 2023 г. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност  под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

За да бъдат децата в максимална безопасност, полицията предприе редица мерки в навечерието на първия учебен ден.

Районните управления в състава на ОДМВР-Смолян реализират комплекс от организационни и превантивни мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година.

Полицаи, съвместно с инспектори от районните пожарни служби, извършиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта. В проведена поредица от работни срещи - с представители на РУО, общините, охранителни фирми и ръководствата на учебните заведения, служителите на полицията съгласуваха механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.

Служители от сектор „Пътна полиция“ извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Контрол ще се осъществява и на търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години. При необходимост на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение.

На 15 септември, в районите на детските градини и училищата, ще има полицейско присъствие. То ще продължи с превантивна цел и в делничните дни на учебната година - в началото и в края на учебните часове. Полицейските патрули имат задача да следят за евентуална продажба на наркотици в районите на училищата. Униформените, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители. При необходимост те имат готовност да подпомагат пресичането им на пътното платно.

Отдел „Охранителна полиция“ и сектор „Пътна полиция“-Смолян имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи по пътна безопасност - организирани от училища и детски градини, фокусиращи вниманието върху спазването на правилата за движение.

И през новата учебна година ще продължи практиката за провеждане на беседи по безопасност на движението с деца и ученици от всички възрастови групи.

Статистика: За периода от 01.06.2023г. до 31.08.2023г. на територията на ОДМВР-Смолян са възникнали общо 85 ПТП, от които 22 тежки ПТП с 31 ранени участници. От пострадалите участници няма деца. За същия период на 2022г. настъпилите ПТП са 67, от тях 20 тежки ПТП с 27 пострадали участници и 1 загинал, като от ранените участници, четири са деца, които са били пътници в автомобили.

Директорът и ръководния екип на ОДМВР – Смолян, както и всички служители на реда пожелават на всички ученици, родители и учители успешно начало на Новата учебна 2023-2024 година ! Нека всички бъдем обединени от желанието да осигурим безопасна и спокойна среда за децата ни!

Вирни се горе