Стартира превантивна полицейска акция „Пешеходци“

Стартира превантивна полицейска акция „Пешеходци“

Специализирана полицейска акция за безопасност на пътя провежда от днес, 19 февруари, ОДМВР-Смолян. Контролната дейност на екипите на "Пътна полиция" ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, не осигуряващи предимство на пешеходците. Специално внимание ще се обърне в районите, където рискът от пътни инциденти с пешеходци е реален – около училища, детски градини, детски площадки, спирки на обществения транспорт, кръстовища с интензивно движение на МПС.

Ще се следи за внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци; за неосигуряване на предимство на пешеходци от водачите на МПС; за неизползване от пешеходците на изградените тротоари и пешеходни пътеки, както и за пресичане от тях на платното на нерегламентирани места; за недопускане спирането и паркирането на МПС на пешеходни пътеки на по-малко от 5 м преди тях.

Паралелно ще се осъществява контрол за стриктно спазване на скоростните режими и недопускане на управление от употребили алкохол и/или наркотични вещества водачи.

От началото на годината до момента на територията на област Смолян са регистрирани 4-ри пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци.

ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ! Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ! СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА! ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ! По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ПРЕМИНЕ и едва тогава пресечете безопасно. Препоръчително е да сте видими отдалече, като се обозначите със светлоотразителен елемент, закрепен на връхната дреха или ръчния багаж. Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Вирни се горе