Стартира първото издание на Родопи интернационален документален филм фест | RIFE в Смолян

 Стартира първото издание на  Родопи интернационален документален филм фест | RIFE в Смолян

Събитието възражда забравената традиция на киното под звездите

Прожекциите са със свободен вход за всички жители и гости на град Смолян

На 16 септември стартира първото издание на Родопи интернационален документален филм фест | RIFE. По този повод в община Смолян се проведе пресконференция, в която участваха директорът на фестивала и фондация RIFE Христо Бакалски, зам.-кметът Марин Захариев, Цветанка Илиева, старши експерт, отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в Община Смолян и Светлана Хаджиева, директор Регионалната библиотека „Николай Вранчев“.

Първото издание на RIFE ще се проведе в Смолян от 16 до 20 септември т. г. и ще съдържа две международни конкурсни програми за филми: Международен конкурс за документални игрални филми и Международен конкурс за късометражни и средни документални филми.

Важна част от очарованието на RIFE се крие в прожекциите на открито, които ще се проведат на градския площад. Фестивалът ще спазва стриктно противоепидемичните правила.

Родопският международен фестивал на документалните филми (RIFE) продължава традицията на по -ранния фестивал за млади режисьори, проведен в Смолян през 80 -те и началото на 90 -те, който е бил един от най -емблематичните филмови събития в социалистическа България.

RIFE се фокусира върху документалното кино, създадено от млади художници. Идеята за фестивала идва като отговор на необходимостта от създателите на филми да изложат своите творби, да имат място, където да подобрят способностите си, да научат повече в своите области на интерес и да чуят мнението на високопоставени международни кино професионалисти в своите линия на работа. Една от основните цели на RIFE е да създаде продуктивна среда, в която художници с разнообразен професионален опит ще имат възможност да обменят идеи и да намират сходни хора, но и да създават трайни творчески екипи.

Прожекциите са със свободен вход за всички жители и гости на град Смолян. Специален гост на фестивала ще бъде световноизвестният немски режисьор Андрес Файл, който ще проведе майсторски клас в Смолян. Ще бъде представена Документална поредица „Под едно небе“ – филми за хора отвъд етикетите. Ще бъдат прожектирани 40 филма и шест онлайн. Първата прожекция на откритата сцена пред Библиотеката в Смолян е на 16 септември в 19:30ч. Ще бъде излъчен филма “Недалеч от рая” на Корнел Миглус и Христо Бакалски – чудната история за един манастир, един пожар, една игуменка, мюсюлманин и християнин и една надежда измежду руините. Фестивалът се осъществявa от Фондация РИФЕ и Гьоте-институт България с любезното съдействие на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, кино университета в Потсдам-Бабелсберг „Конрад Волф“ и община Смолян.

Прожекциите на открито ще осигурят лесен достъп за хората и ще помогнат на чуждестранните посетители да се насладят на красивия пейзаж. Що се отнася до филмите – те със сигурност ще резонират дълбоко в сърцата на публиката, което ще даде нов тласък на българското кино в неговото художествено развитие, убедени са организаторите.

Вирни се горе