Стартира Първи краеведски конкурс в памет на големия общественик доц. Христо Гиневски

Стартира Първи краеведски конкурс  в памет на големия общественик доц. Христо Гиневски

Народно читалище „Кирил Маджаров 1866” и Инициативен комитет „ЗА УСТОВО” обявиха Първи краеведски конкурс „Христо Гиневски”. Той се посвещава на 80-годишнината от рождението на големия смолянски общественик и краевед доц. д-р Христо Гиневски (1943 – 2017), който отдаде целия си живот за съхранение на българския дух в Средните Родопи, за развитие на образованието и културата в община Смолян. Включваше се с плам и енергия в отбелязването на всички годишнини, подпомагаше всяко изследване на родовата памет. Благодарение на доц. Гиневски кв. Устово има своята двутомна история. Под негово ръководство читалището в смолянския квартал се превърна не само в културен, но и в обществен център.

Конкурсът е подкрепен от семейството на доц. Гиневски. Той ще се проведе в две категории – по възраст (до 18 години и над 18 години), и по тематични направления - Краеведска публикация, свързана с историята на кв. Уcтово или на селище в Родопите; Фотографски материали, свързани с историята на кв. Устово или родния край; Събиране на фолклорни и диалектни материали (текстове на родопски песни, приказки, предания и легенди, както и житейски спомени на възрастни родопчани); Есе на тема: „Моят роден край”; Рисунка на тема: „Миналото на Родопите”.

Ще бъдат раздадени по три награди в двете възрастови категории за всички направления. Голямата награда е ваучер за книжарница на стойност 150 лв.; 2-ра награда - ваучер за книжарница на стойност 100 лв. и 3-та награда - ваучер за книжарница на стойност 50 лв. Поощрителна награда ще получи училище, представило се с най-много участници в конкурса.

Всички наградени работи ще бъдат включени в изложба и публикации.

Предаване на материалите за конкурса: в срок до 10 февруари 2023 г. лично в библиотеката на устовското читалище, по пощата на адреса на НЧ „Кирил Маджаров-1866” - Пл. „Възраждане” 1, гр. Смолян 4702, или електронно на mginevska@gmail.com.

Обявяване на класирането и връчване на наградите ще се състои на 9 март 2023 г. в НЧ "Кирил Маджаров-1866”.

"Конкурсът се роди по предложение на доц. Георги Митринов, много добър приятел и съмишленик на баща ми. Прегърнах идеята му, която беше подкрепена и от читалището в Устово и ИК "ЗА УСТОВО". Надявам се да получим добри работи и материали, да събудим интерес , хората и да има широко участие, особено от страна на учениците. Мисията на конкурса е да се запази за идните поколения местната история. Чрез него подрастващите ще се научат, освен да събират исторически артефакти и спомени, и да ценят миналото на родния край", каза дъщерята на доц. Гиневски Мария Петкова.

Вирни се горе