Среща със студенти организира РЗИ – Смолян за Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Среща със студенти организира РЗИ – Смолян за Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Под мотото "Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ РЗИ – Смолян отбелязва 19 май, Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и възпоменание на хората, починали от болестта, съобщиха от РЗИ - Смолян. На 16 май (сряда) по организация на здравната инспекция студенти от ПУ "Паисий Хилендарски“ – филиал Смолян ще се срещнат с Александър Миланов, клиничен социален работник в CheckPoint София и Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. Кандидат-педагозите и ще научат повече за разпространението на ХИВ в България, пътищата на инфектиране и новостите в лечението и ограничаването на предаването на вируса, като PrEP и PEP (пред- и пост-експозиционната профилактика). Г-н Миланов има дългогодишен опит в консултирането и подпомагането на хора, живеещи с ХИВ в столицата, и е отдаден на каузата за подобряване на обществената чувствителност към техните проблеми и преодоляването на стигматизиращото отношение към тях.

След срещата студентите ще имат възможност да се изследват анонимно и безплатно с бързи тестове за ХИВ/СПИН, хепатит В, С и сифилис в изнесена лаборатория на здравната инспекция в сградата на филиала.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка трета неделя на май и е най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк.

През 2024 г. ХИВ-пандемията стана на 40 години и, въпреки, че страната ни е сред страните с ниска честота на предаване на вируса, у нас все още се наблюдава късно откриването на нови случаи сред лица, които са носители, но не знаят това. Ранното откриване на носителството дава възможност инфектираният човек да започне навременна, безплатна, осигурена от държавата антиретровирусна терапия, независимо от своя здравноосигурителен статус. Прилагането на съвременната терапията удължава живота и подобрява качеството му, и дава немислимата в миналото възможност хората, живеещи с вируса, да не заразяват партньорите си и да имат здрави деца.

По данни на МЗ за периода 1986-2023 г. (откакто в страната се води официална статистика) са регистрирани 4 301 носители на ХИВ. През изминалата 2023 г. 359 хил. лица у нас са се изследвали и узнали своя ХИВ-статус, от тях новооткритите с ХИВ са 253 души.

По повод 19 май Министерство на здравеопазването призовава за национално участие в отбелязването му. Всички граждани в област Смолян, които желаят да изразят съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение, като се присъединят към служителите на РЗИ на самия ден, в 20:00 ч. пред храм "Св. Висарион Смоленски“ със запалена свещ в ръка в знак на почит към жертвите на болестта и подкрепа на близките им.

Вирни се горе