Среща с работодателски организации за осигуряване на работа на бежанци от Украйна се проведе в Областна администрация

Среща с работодателски организации за осигуряване на работа на бежанци от Украйна се проведе в Областна администрация

Среща с работодателски организации проведе и.д. „Секретар“ на Областна администрация Андрей Кадишев. Тя бе във връзка с готовността и възможността, която имат фирмите на територията на областта да осигурят работа на хора, пристигащи от Украйна.

Радослав Манев, представител на Конфедерацията на на работодателите и индустриалците посочи, че за Смолян има възможност да бъдат назначени до 40 души, високо квалифицирани машинни инженери и програмисти.

Иво Царев от Регионалната стопанска камара заяви, че членовете на РСК имат възможност да осигурят над 200 хиляди работни места в цяла България. Най-много са в сферата на хотелиерския и ресторантьорския бранш.

Строителният бранш също може да предложи работни места в следващите месеци, стана ясно още на срещата.

Тепърва обаче ще се изяснява броя и профила на украинските граждани, които ще търсят работа в България. Работодателите обаче се надяват на по-облекчен режим за легализиране на документите на желаещите да започнат работа.

На сайта на Агецията по заетостта е обособена специална секция, където се предлагат възможности за работа на украински граждани- https://www.az.government.bg/pages/vazmozhnosti-za-rabota-na-ukrainski-grazhda ni/ .

В област Смолян цифрата на настанените хора, бягащи от войната, надхвърля 50 човека. Досега само 6 от тях са пожелали да получат статут на бежанец, каза Андрей Кадишев. Съгласно българския закон при получаване на статут на бежанец, чужденецът придобива правата и задълженията на български гражданин.

Съгласно решение на Министерски съвет всички бягащи от военните действия в Украйна, влезли на територията на България от 24 февруари насам, получават временна закрила. Право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24.02.22 г., като лицата трябва да се регистрират до 31.03.22 г., за да им бъде издаден регистрационен документ (ламинирана карта) със снимка и QR код. Регистрацията се осъществява на граничния пункт.

Вирни се горе