Среща с немски специалисти във ВиК сектора проведе кметът на Смолян и председател на НСОРБ Дора Янкова

Среща с немски специалисти във ВиК сектора проведе кметът на Смолян и председател на НСОРБ Дора Янкова

Среща с немски специалисти във ВиК сектора проведе кметът на Смолян и председател на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ / Дора Янкова,съобщиха от пресслужбата на кмета.Визитата на немците бе във връзка с проекта „Концепция за основаване на център за обучение по мениджмънт във ВиК сектора и внедряване на опазващи околната среда технологии в България, с цел предаване на немския опит и технологии”. Реализира се съвместно с германските фирми DREBERIS GmbH и Stadtentwaserung Drezden GmbH, в рамките на програма за консултантска помощ на Министерството на околната среда на Федерална република Германия, в областта на опазването на околната среда в държавите от Средна и Източна Европа.

На срещата градоначалничката на Смолян и председател на НСОРБ Дора Янкова и ръководителките на проекта г-жа Бернщайн и г-жа Тредер, са обсъдили участието на общините в работата на този център. Това ще бъде много важно, тъй като те са бъдещите собственици на ВиК инфраструктурата.

Целта на проекта е да се засили обмяната на опит и ползването на познания за нови технологии и мениджмънт процеса с активната подкрепа на немски организации и предприятия. В рамките на обучения и семинари, които ще се провеждат в този център, мениджърите във ВиК сектора, операторите на съоръженията, лаборантите и инженерите, ще получат допълнително професионална квалификация и познания в областта на питейните и отпадните води.

Вирни се горе