Среща на високо ниво за ГКПП Златоград – Термес и ГКПП Рудозем – Ксанти

Среща на високо ниво за ГКПП Златоград – Термес и ГКПП Рудозем – Ксанти

Коалиционният екип на област Смолян продължава усилена работа по отварянето на двете ГКПП На 24.03.2022 г., в София, за среща с министъра на транспорта Николай Събев, пристига министърът на транспорта на Гърция – Костас Караманлис.

След предварителни разговори между народния представител Михал Камбарев и българския министър на транспорта, е постигнато съгласие, че двата гранични пункта в област Смолян са приоритетни за правителството. По предложение на Камбарев, в срещата между двамата транспортни министри е добавена точка в дневния ред за обсъждане на важните за областта ГКПП Златоград – Термес и ГКПП Рудозем – Ксанти. Целта на срещата е да се постигнат съгласие и ангажираност на високо ниво както от страна на България, така и на Гърция за отваряне на двата гранични пункта в рамките на годината.

На срещата, освен транспортните министри на двете държави, са поканени още народният представител Михал Камбарев, областният управител на Смолян Емил Хумчев, заместникът му Явор Руженов и народният представител Зарко Маринов. От гръцка страна са поканени също Христос Метиос, областен управител на Източна Македония и Тракия (Гърция) и Костас Кортидис, заместник областен управител на периферията и областен управител на Ксанти.

Предстоящата дискусията на 24.03.2022 г., относно двете ГКПП, се организира в продължение на посещението на коалиционния отбор на област Смолян в Гърция на 31.01.2022г, където се обсъдиха следващите стъпки в трансграничното сътрудничество.

Екипът на коалицията от област Смолян е решен да работи отборно в тази посока, докато не постигне желания резултат, а имено напълно действащи ГКПП Златоград – Термес и ГКПП Рудозем – Ксанти.

Вирни се горе