Среща на тема: "Професията на военнослужещия" се проведе в Смолян

 Среща на тема: "Професията на военнослужещия" се проведе в Смолян

На 26 март 2022 г. група ученици от 8 клас при ПГТТ „Христо Ботев“ – гр. Смолян, обучаващи се в специалности „Компютърна техника и технологии“ и „Електрообзавеждане на производството“, проведоха среща – интервю на открито с бивш възпитаник на Гимназията – Асен Донев на тема: „Професията на военнослужещия“.

За Асен Донев професията на военнослужещия е една детска мечта. След завършване на ПГТТ „Христо Ботев“ Асен е приет в Националния военен университет „Васил Левски“- Велико Търново. През целия си осъзнат житейски път той преследва целта си и всички негови усилия са плод на убеждението му колко е важна и отговорна професията на човека в Армията. Към момента е студент IV курс в университета. В хода на разговора бъдещият военнослужещ спомена какво е получил от нашето училище занапред, включи интересни факти, свързани с подготовката си за кандидатстването, усърдието, волята, постоянството и дисциплината, необходими за нелеката мисия на военнослужещия, за ежедневните отговорности при изпълнение на поставените задачи при тактическа подготовка, при теоретичните и практическите занятия. Акцент на срещата бе ролята на Армията при опазване на границите на държавата, особено в кризисни ситуации, каквато е моментната – войната в Украйна.

Въпросите на учениците бяха свързани с любопитни детайли около приема му във Военния университет, етапите, през които преминават изпитите на един бъдещ офицер, условията на обучение във НВУ, изучаваните специалности и професии – важни акценти за осмокласниците, в случай че в бъдеще някой от тях се насочи към армейска служба.

За Асен е достойно човек да служи на Отечеството и ежедневно да изпълнява дълга пред сънародниците си. Той сподели, че след дипломирането си освен военно, университетът му дава и гражданско образование, подчерта, че държавата инвестира сериозни средства за обучението на бъдещия военен. На финала той раздаде брошури с описание на всички специалности в НВУ „Васил Левски“ с препоръка да има повече ученици, които да избират редиците на Армията. Гордеем се с успехите на нашето момче, което е посветило бъдещата си реализация на смелата мисия на офицера!

Срещата бе организирана във връзка с реализиране на дейност от НП „Изучаване и съхраняване на традициите на българската армия“ – проект „Почит към героите“.

Вирни се горе