Средствата за самозащита при нападение. Различните уреди и тяхното приложение

Средствата за самозащита при нападение. Различните уреди и тяхното приложение

Какво ни е необходимо, за да се чувстваме в безопасност? Имаме ли нужда обезателно от блиндирани врати, алармени инсталации, огнестрелно оръжие и въоръжена охрана, за да смятаме, че сигурността ни е гарантирана? В някои случаи се налага да се вземат и такива мерки, но в ежедневието на повечето от нас това е излишно. И все пак не е лоша идея да се снабдим със средство за самозащита, което да ни послужи, в случай на нападение от страна на човек или животно.

А повечето уреди и устройства за предпазване от агресия са достъпни и компактни. Не е необходима кой знае каква инвестиция за набавяне на средство за самоотбрана. В същото време, срещу няколко десетки лева получаваме решение, когато трябва да реагираме бързо на физическа атака.

Препоръчително е средствата за самозащита да се закупуват от магазини с добра репутация, тъй като пазаруването от съмнително източници може да донесе и съмнителни резултати. Нека да разгледаме кои са най-популярните оръжия за самоотбрана, както и къде могат да намерят приложение.

Лютив спрей

Можем ли да твърдим, че това е избор №1 от при търсене на средство за защита? Няма да излъжем. Лютивият спрей е доказано ефективно решение при физическа агресия към нас на улицата или на място, на което няма как да разчитаме на чужда помощ. Достатъчно е да напръскаме нападателя, за да успеем за секунди да разрешим проблемната ситуация, след което да повикаме помощ или просто да се измъкнем от опасното място.

На какво разстояние действа лютивият спрей?

По-ефективните варианти на Sabre Red или Umarex са ефективни от дистанция 3-4 метра, което означава, че обектът на заплаха може да бъде неутрализиран, преди да ни доближи на разстояние, от което може да ни навреди. Тези пръскащи средства за самозащита могат да се използват без притеснения и в затворени помещения, като няма да окажат влияние на други хора, ако такива присъстват в периметъра. Не е маловажно и това, че самият нападател няма да получи трайни увреждания, а ще бъде само временно спрян. Спрейовете оставят и UV маркер, с който агресорът да бъде разпознат и задържан от органите на реда.

Електрошок

Ако има продукт, който да оспори първенството на лютивия спрей като най-предпочитано средство за самозащита, то това е електрошокът. Двете си приличат по това, че имат мигновен ефект върху агресора, като го лишават временно от способност да продължи своята атака, причинявайки различен по своя характер сензитивен дискомфорт. От името на електрошока е ясно по какъв начин бива възпрян нападателят - чрез подаване на електричество, което да го извади от релси.

А напрежението си звучи страховито - може да бъде в размер на 500 хиляди волта! Но няма страшно, това няма да убие индивида, който си е позволил физическо настъпление. В повечето случаи източникът на заплаха бива неутрализиран за около половин час. А всичко, което е необходимо, за да работи един електрошок, са две батерии. И също като лютивия спрей може да се пренася в дамска чанта или във вътрешния джоб на якето.

Палки и тонфи

Мнозина се осланят на ответна физическа сила, когато станат обект на агресия. Това, разбира се, може да не е най-адекватното решение за по-крехките дами. За тях е по-адекватно да се въоръжат със спрей или електрошок. Но пък момчетата често предпочитат да отговорят по друг начин. Наличието на палка или тонфа дава тази опция.

Добре, а не е ли по-неудобно да се пренасят такива средства за самозащита? Има и доста компактни модели, които могат да се сгъват и да се приберат отново на удобно място, така че да не се виждат с просто око.

Тактически химикалки

Как така пособие за писане може да ни защити? Оказва се, че тактическите химикалки са доста ефективен метод за самоотбрана. При тях все пак се изисква и овладяване на известна техника, за да могат да послужат ефективно като отговор на физическа агресия. Освен това с тактическа химикалтка може да бъде разбито стъкло, в случай че се налага да бягаме.

Кучегони

Доста от изброените средства за самозащита действат не само на хора, но и на животни. Често източникът на заплаха не е човек. Вероятността да бъдем атакувани от агресивно куче е реална, независимо дали в градски, или в селски условия. В такъв случай можем да използваме едно устройство, което от една страна е много ефективно, а от друга - няма да навреди на самото животно. Кучегонът работи с ултразвук, който причинява физически дискомфорт на четириногото, докато за хората е абсолютно безвреден, тъй като издава сигнал, който е осезаемо над доловимия от човека диапазон.

Сред най-популярните средства за самозащита мнозина биха поставили и газовия пистолет. Действително, това оръжие е ефикасно, но с него трябва да се борави много внимателно. Не е необходимо разрешително, регистрацията обаче е задължителна.

А какъвто и вариант за самоотбрана да изберем, трябва да запомним най-важното. Целта не е да осакатим нападателя, а да предпазим себе си. Важното е да гарантираме своята безопасност, но това не означава, че имаме картбланш за саморазправа.

Вирни се горе