Средно 200 лв. ще струва Коледната трапеза за 4-ри членно семейство тази година

Средно 200 лв. ще струва Коледната трапеза за 4-ри членно семейство тази година

Коледа чука на вратите ни и освен за подаръци, започваме да мислим и за голямото пазаруване за празничната трапеза. Тази година почти всички храни са на доста по-високи цени спрямо миналата. Средно по 200 лв. ще струва пазарът за 4-ри членно семейство. Това показват данни на Системата за агропазарна информация, която всяка година изчислява колко ще платим за продукти, за да посрещнем празника.

В кошницата влизат най-необходимите продукти, от които приготвяме ястията за празника.

Според САПИ са нужни 2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз, картофи, домати, краставици, ябълки и банани. Експертите залагат и продукти за приготвянето на баница като масло, яйца, кори, краве сирене и кисело мляко.

В списъкът са включени още ядки, бутилка ракия, вино и естествено - шампанско.

Коледната трапеза ще струва най-скъпо в Русе и Хасково. В крайдунавския град за 4-членно семейство трапезата ще струва близо 161 лева, а край Хасково - 155 лева. Най-евтино ще посрещнат Коледа в Монтана - там трапезата излиза 134 лева.

За сравнение през миналата година трапезата за 4-членно семейство е струвала близо между 115-119 лева.

2 кг. свински врат без кост тази година ще ни струват средно 28 лева, за сравнение с миналата година, когато за същия продукт сме плащали средно между 21-23 лева.

Ако за тази Коледа 1.400 замразено пиле е на средна цена между 10-12 лева, то за миналата е било 6-7лева.

Почти двойно е поскъпването при млечните продукти. Ако за миналата година 0.500кг. краве сирене за коледната баница ни е струвало между 4-5 лева, то за тази година трябва да си приготвим средно 7-8 лева.

Алкохолните напитки присъстват почти задължително на всяка Коледна трапеза у нас. Тази година ракията ще ни струва средно 13- 17 лева, за разлика от миналата, когато сме я купували за 9 - 12 лв.

Вирни се горе