Спешна среща с министъра на културата Вежди Рашидов поискаха смолянските театрали

Спешна среща с министъра на културата Вежди Рашидов поискаха смолянските театрали

При всички положения ще гледаме максимално да запазим хората и да разширим дейностите, ангажира се градоначалникът

Спешна среща с министъра на културата Вежди Рашидов поискаха смолянските театрали и помолиха кмета Николай Мелемов за съдействие. Днес актьорите и техническия персонал на сцена „Николай Хайтов” разговаряха с кмета по повод информацията за закриването на сцената, която в последните две години беше към Драматичен театър-Пловдив. На работещите – общо 18 души, от 15-ти февруари нататък им предстои да бъдат съкратени, споделиха театралите. При всички положения ще гледаме максимално да запазим хората, надяваме се, че ще имаме тази възможност, а ще е много добре, ако можем да увеличим, да разширим дейностите, отговори Мелемов. Той припомни историята на проблема: През лятото на 2011 година Общинският съвет приема решение, че си иска театъра от държавата. „Миналата година зам.-министър Митко Тодоров ме убеждаваше, че това е добрият вариант, защото ще ни помогнат и ние изпратихме писмо, че поддържаме това решение. Винаги сме искали да се развива театъра, да има живот”, каза кметът. Той не скри разочарованието си от информацията, която се е тиражирала за края на театъра, което показвало субективизъм, политика и лични отношения. А друга политика освен това, което е добро за града няма, беше категоричен Мелемов. С проблема той е ангажирал вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов. Театралите са се срещнали и с депутата д-р Даниела Дариткова, която ще направи питане в парламента.

Миналата година община Смолян получи собствеността върху сградата, а чак сега се извършва предаване на имуществото. „Ще направим анализ на какво можем да разчитаме, на какви приходи, какви разходи и какво общината може още да субсидира”, каза Мелемов. Обсъди се въпросът и за смесено финансиране от общината и от държавата. Пред кмета актьорите заявиха, че настояват да се запази броят на работещите и да се възстанови театралната дейност. Те настояха да се направи и финансова ревизия за периода 2004-2012 г. Мелемов обеща да покани министър Вежди Рашидов да посети Смолян възможно най-скоро и тук – на място да се запознае с предложенията и исканията.

Директорът на театралната сграда Адриан Петров припомни немарливото отношение, което е имал Кръстьо Кръстев към сградата, която е била пред затваряне. А сега вече състоянието вътре в сградата е коренно различно. Единствената ни надежда сте вие, г-н Мелемов, казаха в края на срещата актьорите.

Театралите и кметът се уточниха да имат нова среща по поставените проблеми.

Вирни се горе