Спектакълът „Бившата мис на малкия град“ на сцената на Родопски драматичен театър

Спектакълът „Бившата мис на малкия град“  на сцената на Родопски драматичен театър

Спектакълът „Бившата мис на малкия град“ ще бъде представен на смолянска сцена на 22 февруари 2023 г. и е посветен на Юлия Огнянова.

РДТ ще се включи в честванията по случай 100-годишнината от рождението на режисьорката. Навръх рождения ѝ ден ще се изиграе представлението от 19.00 часа.

„Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона

Режисьор - Стайко Мурджев

Сценография - Петя Караджова

Хореография - Марияна Йотова

Превод - Мариана Екимова-Мелнишка

В спектакъла може да гледайте актьорите: Емилия Ованесян, Божана Мановска, Мариан Бозуков, Васил Читанов.

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Завършва театрознание в Москва. Първата ѝ постановка като режисьор е „Всяка есенна вечер“, представена в Драматичния театър в Бургас през 1959 г. В периода 1957-1960 е драматург в драматичния театър в Бургас, където работи в компанията на Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов. От 1960 до 1964 г. е режисьор в театър „Трудов фронт“. Три години между 1972 и 1975 г. работи в Театър 199. Между 1975 и 1978 г. е в Драматичния театър в Пловдив. От 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда“. В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и другаде, преподавала е в Италия и Франция. През 1981 г. Юлия Огнянова поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Катя Петрова, Леонард Капон, Иван Пантелеев, Христина Арсенова, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев, Нина Димитрова, са част от нейните ученици, с което променя принципно и качествено посоките и моделите на развитие пред българския драматичен театър през последните 20 години на 20 век. Юлия Огнянова е носител на „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество.

В Родопски драматичен театър, Юлия Огнянова е режисирала спектаклите: "Правосъдия в Мирамар“, "Забравените от небето“, "Щуро племе“, "Дългия път на деня към нощта“, "Театрален дует“, "Последният ординарец“, "Пожари“.

Вирни се горе