СПЕКТАКЪЛЪТ „БИВШАТА МИС НА МАЛКИЯ ГРАД“ Е ПОСВЕТЕН НА ЮЛИЯ ОГНЯНОВА

СПЕКТАКЪЛЪТ „БИВШАТА МИС НА МАЛКИЯ ГРАД“ Е ПОСВЕТЕН НА ЮЛИЯ ОГНЯНОВА

Спектакълът „Бившата мис на малкия град“ на 22 февруари т.г. е посветен на Юлия Огнянова. РДТ ще се включи в честванията по случай 100-годишнината от рождението на режисьорката, съобщават от театъра в Смолян.

„Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона

Режисьор - Стайко Мурджев

Сценография - Петя Караджова

Хореография - Марияна Йотова

Превод - Мариана Екимова-Мелнишка

В спектакъла може да гледате актьорите: Емилия Ованесян, Божана Мановска, Мариан Бозуков, Васил Читанов.

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Завършва театрознание в Москва. Първата ѝ постановка като режисьор е „Всяка есенна вечер“, представена в Драматичния театър в Бургас през 1959 г. В периода 1957-1960 е драматург в драматичния театър в Бургас, където работи в компанията на Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов. От 1960 до 1964 г. е режисьор в театър „Трудов фронт“. Три години между 1972 и 1975 г. работи в Театър 199. Между 1975 и 1978 г. е в Драматичния театър в Пловдив. От 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда“. В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и другаде, преподавала е в Италия и Франция. През 1981 г. Юлия Огнянова поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Катя Петрова, Леонард Капон, Иван Пантелеев, Христина Арсенова, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев, Нина Димитрова, са част от нейните ученици, с което променя принципно и качествено посоките и моделите на развитие пред българския драматичен театър през последните 20 години на 20 век. Юлия Огнянова е носител на „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество.

В Родопски драматичен театър, Юлия Огнянова е режисирала спектаклите: "Правосъдия в Мирамар“, "Забравените от небето“, "Щуро племе“, "Дългия път на деня към нощта“, "Театрален дует“, "Последният ординарец“, "Пожари“.

Вирни се горе