Социално предприятие ще раздава безплатно храна на социално слаби в Борино

 Социално предприятие ще раздава безплатно храна на социално слаби в Борино

Новосъздадено Общинско социално предприятие „Социална чиния“, ще раздава безплатно хранителни продукти на социално слаби и нуждаещи се хора на територията на Община Борино. Това става ясно от решение на местният Общински съвет, с което се дава зелена светлина за създаването на новата структура.

Тя ще бъде факт, благодарение на международен проект с участието на Централен пазар – Солун, Гърция, неправителствената организация „Активни младежи“ – Симитли и Община Борино. Стойността на проекта е близо 551 хил. евро. Благодарение на това начинание, в Борино ще бъде създаден Център на социалното предприятие, който ще бъде напълно оборудван с всичко необходимо за дейността, както и назначен и обучен персонал.

Идеята е да се усвои опита от Централен пазар – Солун, където преди храната предлагана там да стане негодна са консумация, се раздава на нуждаещите се хора, като все още тя е в срок на годност. По този начин се предотвратява изхвърлянето на хранителни продукти на сметището, а същевременно, хората в затруднение бъдат подпомагани.

„Нашата идея е същата, да обучим хора на разменни начала с партньорите ни от Гърция, като да приложим техният опит и на територията на община Борино, съответно с търговските обекти в нашите административни граници“, уточни кметът на родопската община Мустафа Караахмед.

Бюджетът, с който ще се създаде предприятието в Борино, съответно оборудва, обучи персонал и бъде назначен на работа, възлиза на стойност около 106 хил. евро. „Намеренията ни са, след приключването на проекта, тази услуга да продължи да функционира на територията на община Борино“, добави Караахмед.

Вирни се горе