Социалният министър: С 12% се увеличават пенсиите от юли

Социалният министър: С 12% се увеличават пенсиите от юли

Иванка Шалапатова от Смолян представи социалните мерки на правителството

Смолянчанката Иванка Шалапатова, в качеството си на Министър на труда и социалната политика, заяви, че от 1 юли предстои увеличаване на пенсиите с 12%. Шалапатова увери, че всички социални плащания са гарантирани до края на годината.

Въпреки продължителните и настойчиви твърдения, идващи от Президентството, че държавата е на прага на фалит, заради социалните политики на предишния редовен кабинет, днес правителството на Денков показа, че това са само инсинуации. Следва да се подчертае, че кабинетът „Петков“ се отличава с най-големия процент увеличение на пенсиите в сравнение с предходните правителства.

Финансовият министър Асен Василев е категоричен, че в хазната има 10 милиарда лева, "така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни". Василев уточни, че държавата разполага с достатъчен паричен резерв и обяви план за увеличение на пенсиите, който ще бъде реализиран съобразно принципите на швейцарското правило. Това означава, че от 1 юли минималната пенсия от текущите 467 лв. ще се увеличи на 523 лв.

Увеличаването на пенсиите се явява един от главните приоритети на кабинета „Денков“. Чрез регулярни актуализации, правителството се стреми да гарантира достойни условия за живот и сигурност за пенсионерите, като подобрява социалната политика в страната и подкрепя дългосрочната устойчивост на пенсионната система.

“Знаем, че все още увеличението на пенсиите не успява да догони инфлацията, но трябва да работим в тази посока. Без тези увеличения щеше да е още по-лошо. Един от основните фокуси в момента е, посредством внимателно планиране и балансиране на ресурсите, да създадем устойчива пенсионна система, която да отговаря на нуждите и очакванията на българските пенсионери. Дали това е възможно - възможно е! Дали ще отнеме време - ще отнеме. Дали трябва да се откажем - не! Продължаваме с реформите и догонването на доходите спрямо инфлацията.” сподели Михал Камбарев, народен представител за област Смолян от парламентарната група на “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Вирни се горе