Социалистите с подпис в защита на жените от домашно насилие и за отваряне на кризисни центрове у нас

Социалистите с подпис в защита на жените от домашно насилие и за отваряне на кризисни центрове у нас

Обединението на жените-социалистки в БСП застана зад кампанията „Нито една жена повече! Жени, живот, свобода“, която тази вечер свика многолюден митинг пред Съдебната палата в София по повод Международният ден срещу насилието над жени.

Нашият подпис е сред 100-те, подкрепили петицията в защита на жените в Иран, напомни преседателят на Обединението Дора Янкова в присъствието на евродепутата Сергей Станишев, председателя на столичното Обединението на жените-социалистки Мадлен Стоянова, Ани Пиринска, Николай Николов и още ред активисти, които ратуват законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие да бъде приет от Парламента.

Крайно недостатъчни са 8-те кризистни центъра за България, които разполагат с 94 легла, а данните сочат, че само за тази година до май месец пострадалите са 1738, като 409 от тях са деца, заяви Станишев. След срещите му по темата с председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен, той е категоричен че чрез европейските директиви много по-бързо може да се постигнат по-големи правомощия за подкрепа на жените, оказали се жертви на насилие.

Феминистките организации работят на терен и издигат глас, докато ние като парламентарна сила знаем пътя и владеем инструментите за прокарване на закона, така че едно обединение в обща кауза, би дало по-добро бъдеще на идеята за защита на пострадалите, посочи Дора Янкова. Тя като депутат в предходни парламенти работи по самият Закон за защита от домашното насилие, който обаче не можа да бъде окончателно приет преди две години от Народното събрание.

Тези дни новият Законопроект е внесен от парвосъдния министър Крум Зарков в Министерски съвет, но няма положително становище от Министерство на финансите, което спъва неговото разглеждане. Държавата е в криза, но стъпка по стъпка може да се финансират кризисните центрове, така че идеята ни да имаме още 20, за да има във всяка област по един, е реалистична, ако има общи действия, заяви още Янкова. И напомни от своята кметска практика, колко трудно е на един градоначалник по спешност да търси подслон за страдащи жени и деца, в случай че няма защитени жилища или друга някаква база, на която да разчита.

Вирни се горе