СОНДИРАТ ТЕРЕНА, НА КОЙТО ЩЕ СЕ ИЗВИСИ 111-МЕТРОВИЯ ПИЛОН „РОЖЕН“ С БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ В РОДОПИТЕ

СОНДИРАТ ТЕРЕНА, НА КОЙТО ЩЕ СЕ ИЗВИСИ 111-МЕТРОВИЯ ПИЛОН „РОЖЕН“  С БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ В РОДОПИТЕ

Започнаха геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси 111-метровия пилон „Рожен“ за българското знаме в Родопите. Новият Паметник на Обединението ще е на Роженските поляни на внушителната надморска височина от 1430 м.

Сондажите са на дълбочина до 24 метра от теренната повърхност, от където със специализираната техника се вземат земни и скални проби. които ще бъдат изследвани в лаборатория за определяне на физико-механичните показатели. Проучванията се ръководят от професор д-р инж. Георги Франгов - председател на секция “Минно дело, геология и екология” в Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, а на терен действията води геолога инж. Андрей Тахчийски. Инженерно-геоложки доклад ще е готов в средата на януари и на негова база ще се оразмери фундамента на пилона.

„На България й липсва Паметник на Обединението, а няма по-подходящо място от Роженските поляни той да бъде издигнат. Там е минавала граничната бразда деляла България. Рожен е магично и енергийно място. Теренът е дарение от мен и фондация “Наследство в бъдещето” на държавата, която ще се грижи за пилон “Рожен”. А желанието ни е да го издигнем заедно с всички българи у нас и по света, за да бъде истински символ на обединението ни и да ни даде тласък за вяра и ново начало. Една родолюбива и патриотична кауза, която ще ни сплоти като народ.” – сподели управителят на фондация “Наследство в бъдещето” Симеон Караколев.

Внушителният пилон „Рожен“ ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничният стълб ще е 55 тона. Знамето с площ от 1 110 кв.м., издигнато на 111 метра и ще символизира територията на България от 111 000 кв. км.

В основата на новия Паметник на Обединението ще бъде вградена капсула на времето за период от 111 години и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Родолюбивата инициативата за изграждането на новия монумент на българщината в Родопите е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Каузата е подкрепена от видни общественици, творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва!“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

Медийни партньори в реализирането на проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българско национално радио, вестник „24 часа“, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Roc, Мелъди , Actualno.com и др.

Вирни се горе