Софтуер за повишаване контрола на гражданите върху гласувания на общинските съвети от „Продължаваме Промяната“-Смолян

Софтуер за повишаване контрола на гражданите върху гласувания на общинските съвети от „Продължаваме Промяната“-Смолян

Екипът на „Продължаваме Промяната“-Смолян създаде софтуерна платформа, която да проследява всички гласувания на общинските съвети и автоматично да информира гражданите за предстоящите промени в тяхната община.

Как работи?

Много просто и безплатно:

Избирате общината, в която живеете;

Въвеждате имейла, на който искате да получавате информацията;

Всеки път, когато вашият общински съвет насрочи заседание, софтуерът ще ви изпрати имейл с всички точки от дневния ред, за да сте информирани какво предстои да се гласува.

Можете да се запишете тук - https://promeni-smolyan.bg/subscribe.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, всеки гражданин има право на присъствие и изказване на заседанията на общинския съвет на съответната община. Именно това право на жителите на общините осигурява контрола на гражданското общество върху местната управа.

От „Продължаваме Промяната“-Смолян предоставят тази услуга с цел улеснена проследимост и прозрачност на действията на общините, в които живеят гражданите на Смолянска област. Това ще заздрави комуникацията и ще спомогне предотвратяването на конфликти между населението и управата на местно ниво.

Абонираните ще получават уведомления на имейл адреса си веднага щом програмите биват публикувани на сайтовете на общините. Всеки гражданин в областта може да избере една или повече общини, за които да получава известия. Имейлите са кратки, с директен линк към сайта на общината, на който има възможност да се проследи дневният ред на предстоящите заседания, в резултат на което да се сигнализира при наличие на притеснителни намерения от страна на общинската власт.

Отписването от абонамента също става лесно, чрез натискане на бутон „Не искам да получавам повече тези имейли“, позициониран под всеки уведомителен имейл.

Апелираме към всеки един гражданин в областта да се ангажира, до колкото е възможно, с проследяването на случващото се в общината му. При необходимост, екипът на „Продължаваме Промяната“-Смолян остава на разположение, в случай че може да съдейства.

В допълнение, парламентарната група работи по законопроект, който да задължи всички общини да предават заседанията на общинските си съвети и комисии на живо, онлайн. Надяваме се това да ангажира жителите допълнително в процеса на взимане на решения в различните населени места.

Запишете се тук и бъдете активна страна във всички предстоящи промени във вашата община - https://promeni-smolyan.bg/subscribe.

Вирни се горе