СНЕЖНИ ШАМПИОНИ! /СНИМКИ/

СНЕЖНИ ШАМПИОНИ!  /СНИМКИ/

Волейболът стана и снежно шоу – Смолян и Варна са първите шампиони

Волейболът се превърна и в зимно шоу у нас. Връх Перелик беше домакин на първия турнир по снежен волейбол в България. Дисциплината е абсолютно нова, но с огромни очаквания. След като плажният волейбол набра толкова последователи в последното десетилетие, същият спорт върху сняг очаква подобен интерес по света. Идеята е съвсем скоро той да бъде включен в програмата на зимните олимпийски игри.

Българската федерация организира турнир, който ще е само началото на куп прояви. Първите национални шампиони са вторият тим на Смолян при мъжете и Варна при жените. За старт на снежния волейбол у нас не участват клубове, а градове.

Николай Асенов, Георги Фисински и Вилиан Хаджиев се представиха най-добре в Родопите. При дамите титлата спечели Варна в състав Веселина Коцева, Елизабет Касажикова и Симона Николова. Шампионите взеха по равна част от наградния фонд, който беше абсолютно еднакъв за двата пола – по 2000 лева.

На финала Смолян 2, който беше представен от два тима, надигра първия отбор на града с 2:1 (12:15, 15:11, 15:10), а при дамите Варна се справи с 2:1 (11:15, 15:11, 15:11) срещу Плевен. В малките финали при мъжете спечели Рудозем срещу Плевен, а при жените Смолян отстрани Пловдив. Всички състезатели получиха грамоти от административния директор на федерацията Станислав Николов. На церемонията присъства и Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян.

“Интересът към снежния волейбол се засилва с всеки изминал ден – каза Любомир Ганев, шеф на БФ Волейбол. – Догодина всички наши зимни курорти имат желание да приемат турнири. Може да се каже, че организацията вече е започнала.”

Основните разлики между снежния и плажния волейбол са в броя на участниците (трима към двама), в броя сетове (три към два) и броя необходими за спечелването им точки (21 към 15), пише sportal.bg.

Вирни се горе