Смолянското село Соколовци отбеляза Деня на християнското семейство

Смолянското село Соколовци отбеляза Деня на християнското семейство

Снощи в салона на читалището в смолянското село Соколовци отбелязаха Деня на християнското семейство. Събитието, което вече стана традиция в селото, е посветено на празника Въведение Богородично и се превърна в празник за жителите на родопското село. Освен песни, танци, томбола и поздрави, брачни двойки със стаж от 1, 15, 35, 40 и над 50 години години брачен живот споделяха рецептите си за успешен брак.

Поздравени и уважени бяха семейства с кръгли годишнини, както и млади двойки. На тържеството присъстваха и много млади хора. Организатори са кметството и читалището в Соколовци. Млади гайдари от селото поздравиха присъстващите, а за празничното настроение се погрижи оркестър. За всички гости имаше почерпки и празнична вечеря. За празнуващите брачни юбиляри имаше изненади и подаръци. Вечерта продължи с много настроение, песни и танци, видя репортер на SmolyanNews.com.

На 21 ноември честваме празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж.

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна още преди да се роди, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. След това била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.

Този празник Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Вирни се горе