Смолянският музей приема посетители безплатно за Европейските дни на наследството

Смолянският музей приема посетители безплатно за Европейските дни на наследството

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян ще приема безплатно посетители от 27 до 29 септември като една от проявите, посветени на Европейските дни на наследството 2013 година. В рамките на работното време от 9 до 18 часа се предоставя възможност за организирани и индивидуални посещения на постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”, временните изложби „Археологически проучвания в басейна на река Горна Арда“, „Иманье без довършуванье“ и фотографската изложба „Цветни моменти“.

За 15-та поредна година музейната институция се присъединява към европейската инициатива. Съвместно с Община Смолян и клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков” ще бъдат организирани разнообразни прояви в седмицата на Европейските дни на наследството от 23-29 септември с подкрепата на Европейския информационен център „Европа директно“ към Сдружение с нестопанска цел „Нови хоризонти“ – Смолян. В Европейските дни на наследството, които традиционно се провеждат през септември, милиони хора в 50 държави се радват на свободен достъп до хиляди рядко достъпни исторически и културни обекти. Тазгодишното издание бе официално открито на 30 август в Ереван, Армения, която в момента председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа. За улеснение на гражданите бе пуснат нов интерактивен уебсайт, на който може да се намери подробна информация за протичащите във всяка държава прояви и за обектите, достъпни за свободно посещение.

Началото на Европейските дни на наследството е поставено през 1985 година. От 1999 година те се организират като съвместна инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа. Към широкото европейско движение под постоянното мото „Европа, общо наследство” се присъединяват 50 държави, подписали Европейската културна конвенция. Водещата идея е: улеснявайки достъпа до културното наследство да се насърчат хората да работят за неговото опазване. Проявите, организирани по време на едномесечното мероприятие, популяризират местните занаяти и традиции, архитектура и изкуство с цел да се насърчи взаимното опознаване на различни културни ценности сред европейските граждани. Държавите, участнички в Европейските дни на наследството, представят нови културни съкровища и отварят вратите на исторически сгради, които обикновено не са достъпни за широката публика.

Вирни се горе