Смолянските седмокласници са първи по успех в цялата страна

Смолянските седмокласници са първи по успех в цялата страна

Смолянска област е първа по успех на националното външно оценяване в 7 клас, обяви на пресконференция началникът на РИО на МОН Иван Муцевски. Седмокласниците са показали най-високите резултати в цялата страна, след нас се нареждат София-град и Благоевград. По двата основни предмета – Български език и литература и Математика учениците са се представили много добре. Двойките по БЕЛ са само 31 при 935 явили се ученици, по математика слабите оценки са 99. Отличните оценки са съответно 39 по БЕЛ и 17 по математика. Преобладаващи и по двата предмета са оценките добър и много добър, което е най-същественото според началника на инспектората Иван Муцевски. По БЕЛ оценките добър са 389, а много добър имат 369 ученици. По математика добрите оценки са 405, а с много добър са оценени 199 работи. „Изключително ме радва тази устойчива тенденция броя на двойките и тройките да е значително по-малък от добрите оценки”, коментира Муцевски. Той подчерта, че това се дължи на добрата работа на учителите, на проведените квалификации, на възможността учениците да участват в специализирани състезания. Само в математически състезания от областта са участвали 1584 ученици. РИО – Смолян е организирал и провел квалификации за около 200 учители. За приема след седми клас тази година има достатъчно брой деца, каза още началникът на инспектората.

Вече е определено и училището, където ще се приемат документите на седмокласниците, кандидатстващи в профилирани паралелки и профилирани и професионални гимназии. След разговори с директорите на училища, като най-подходящо е избрано ОУ „Иван Вазов” – Смолян. Това съобщи старши експертът по организация на средното образование Младен Сираков. В следващите дни седмокласниците могат да получат служебните бележки с оценките си, те се издават от директорите на училищата, в които учат учениците. Приемът на документи е от 17 до 21 юни, в тези дни учениците могат да подадат заявленията си за първо класиране. Комисията ще работи от 8 до 18 часа, така че да има възможност родителите и децата спокойно да подадат документите, подчерта Сираков.

Общо 416 са местата в профилирани гимназии, профилирани паралелки и професионални гимназии в Смолянска област, за които ще се борят учениците, решили да кандидатстват след завършен седми клас. Според държавния план-прием за учебната 2013/2014 г. на територията на областта са утвърдени общо 16 паралелки, от тях 12 са в профилирани гимназии. По 4 паралелки ще приемат ПМГ „Васил Левски” – Смолян и ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян. 4 са профилираните паралелки в СОУ – по 1 в СОУ „Христо Ботев” – Девин, СОУ „Антим I” – Златоград, СОУ „Отец Паисий” – Мадан и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян. Още 4 паралелки са утвърдени в професионалните гимназии – 2 в ПГИ „Карл Маркс” – Смолян и по 1 в ПГТТ „Христо Ботев” – Смолян и в ПГС „Н. Й. Вапцаров” – Смолян. Броят на завършващите тази година седмокласници е 990, с 84 повече от миналата година.

Осми клас в областта завършват общо 502-а ученика, с 9 повече от м.г. След завършване на основно образование учениците могат да продължат обучението си в общо 5 профилирани паралелки. Утвърденият държавен план-прием е по една паралелка в средните общообразователни училища в Доспат, Златоград и Неделино, една паралелка в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян и една паралелка в СОУ „Отец Паисий” – Смолян. Утвърдени са и 8 непрофилирани паралелки – по една в средните общообразователни училища в Баните, Борино, Девин, Мадан, Чепинци, Чепеларе и 2 паралелки в СОУ – Рудозем. От всички СОУ в областта без прием тази година са СОУ – Старцево и СОУ – Върбина, поради недостатъчен брой ученици, завършващи 8 клас. 15 пък са професионалните паралелки, утвърдени в професионалните гимназии в областта. След 10 годишно прекъсване отново е утвърдена и една професионална паралелка в СОУ – Неделино.

Вирни се горе