Смолянските алпийци повишиха подготовката си по време на летен полеви лагер

 Смолянските алпийци повишиха подготовката си по време на летен полеви лагер

Летен полеви лагер на 101 алпийски полк се проведе от 07 до 16 юни под ръководството на командира полковник Димитър Кацаров в местността „Смолянски езера“ на 1550 метра надморска височина, съобщиха от МО.

Занятията протекоха при сложни метеорологични условия – средни температури около 5 – 10 градуса, силен вятър и ежедневен проливен дъжд, което позволи пълноценна подготовка на способностите за оцеляване в планинско-гориста местност.

В полевия лагер участваха щабът на полка, пет алпийски роти, разузнавателен и инженерно-сапьорен взвод, както и логистичен модул.

Военнослужещите отработваха различни задачи, като акцент беше поставен върху специфични тактически действия в планинско-гориста местност, алпийска подготовка и преходи в силно пресечен терен. Проведени бяха и 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна подготовка, ядрена химико-биологична защита, медицинска подготовка и военна топография, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.

Занятията се проведоха в районите „Белия камък”, „Зъбчето”, „Снежанка”, „Червената скала“ и „Биширов камък“.

На 14 и 15 юни в района на „Белия камък” се проведе тактико-строево занятие по управление на полка и ротни тактико-специални учения.

Вирни се горе