Смолянски отбор заминава на състезание в Страсбург

Смолянски отбор заминава на състезание в Страсбург

Осем отбора от български училища ще заминат за Страсбург за симулация на заседание на Европейския парламент. Те бяха избрани между 20 училища от област Пловдив, Стара Загора, Смолян и Пазарджик по време на регионалното състезание "Eвроскола",което ще се проведе на 2 февруари в Пловдив.

Победителите са отборите на ФЕГ “Антоан дьо Сент-Екзюпери” от Пловдив, СОУ “Христо Ботев” от Девин, СОУ “Отец Паисий” от Мадан, ПГЕ “Джон Атанасов” от Стара Загора, СОУ “Христо Проданов” от Карлово, ГХП “Св. св. Кирил и Методий” от Пловдив, ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” от Пловдив, НТГ “Васил Левски” от Пловдив. Групи от 24 ученици от тези училища ще пътуват до Страсбург през 2013 г.По време на състезанието учениците участваха в дебати по актуални европейски теми, като възстановяването от икономическата криза, европейската идентичност, каква е формулата на успеха на младите в ЕС, визията за развитие на ЕС, доброволчеството, европейското гражданство.

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците да спечелят квота за програмата “Eвроскола”, като демонстрират познания и умения за динамичен дебат по актуална европейска тема и владеене на един от трите езика: английски, френски или немски. От 2006 г. насам повече от 70 български училища и над 1200 български младежи са участвали в програмата “Евроскола”.

Вирни се горе