Смолянски епископ Висарион възглави света Литургия за Благовещение в храм „Успение Богородично”- кв. Устово

Смолянски епископ Висарион възглави света Литургия за Благовещение в храм „Успение Богородично”- кв. Устово

На 25 март, в смолянския квартал Устово отпразнуваха тържествено деня на Благата вест - празника Благовещение. Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион възглави Божествената света Литургия в храм „ Успение Богородично” . В празничното богослужение заедно с владиката взеха участие свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, свещеник Димитър Одаджиев, предстоятел на храма-домакин и .иконом Димитър Куцев.

В деня, в който според църковния календар се смята за начало на пролетта, и се почита като ден на жената християнка, храмът бе изпълнен с богомолци. Дори дойдоха много семейства с децата си.Някои от тях носеха цветя, които поставиха пред празничната икона. Въодушевени от тържествената атмосфера, вярващите трепетно изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш”. Мнозина пристъпиха към светите Тайни Христови, след пост, изповед и молитва.

В края на св. Литургия епископ Висарион се обърна към присъстващите с възторжено слово, в което говори за богоизбранничеството на св. Богородица. В него той каза още: „Нека приемем с трепет и вяра тайната на светото Благовещение – Пресвета Дева Мария е намерила благодат у Бога, че е благословена между жените, че Дух Светий ще слезе върху нея, и силата на Всевишния ще я осени и тя ще роди Спасителя на света Иисуса Христа/ Лук. 1:26:38/.”Владиката ни насърчи да се радваме и да благодарим на Бога от все сърце за Неговата безкрайна милост и обич към нас, че изпрати и „отдаде Своя единороден син, та всякой, който вярва в Него да не погине, а да има живот вечен”/ Йоан 3:16/.

Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, а архиереят честити празника, благослови присъстващите и им пожела леки, благодатни и спасителни пости. Според традицията, за подкрепа, на всички беше раздадено благословено ястие от риба.

Сийка КЕТЕВА

blago

Вирни се горе