Смолянска професионална гимназия по туризъм „Никола Й. Вапцаров“ с приз за “Достъп до добра храна‘2021”

 Смолянска професионална гимназия по туризъм „Никола Й. Вапцаров“ с приз за  “Достъп до добра храна‘2021”

На 26 октомври 2021 г. на онлайн церемония по време на VIII-та Национална конференция „Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи 2021“, проведена под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите, Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ получи награда “Достъп до добра храна‘2021”. В категория „Училище“, номинацията бе отправена за реализираната от гимназията, благотворителна кампания „Топъл обяд“ – добротворство в подкрепа на медиците на първа линия от МБАЛ „Братан Шукеров“ – Смолян в борбата им с епидемията от Ковид-19.

Наградата бе обявена и бе част от Независимите диалози на ООН за сигурност и устойчивост на хранителните системи‘2021: https://summitdialogues.org/dialogue/46446/.

„Комитетът по номинациите за наградите “Достъп до добра храна‘2021” единодушно гласува за Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“, която, в продължение на близо три месеца, всеки делничен ден с екип от преподаватели и ученици реализира тристепенно меню, за да засвидетелства съпричастност и благодарност към хората в бели престилки.

Голяма подкрепа на кампанията оказаха Регионално управление на образованието – Смолян, Областна администрация – Смолян, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян. Парична помощ и хранителни продукти бяха дарени от десетки ученици, граждани и държавни институции в областта. Екологична земеделска продукция, събрана от земеделските производители в целия регион, беше предоставена от ОД на ДФ „Земеделие“- Смолян. Към екипа на гимназията се присъедини готвач от ОУ „Стою Шишков“- Смолян, логистиката се осъществи със съдействието на Професионалната гимназия по техника и технологии “Христо Ботев“ – Смолян.

След широкия обществен и медиен отзвук, каузата привлече последователи от цялата страна – професионални гимназии по туризъм, които също приготвяха подкрепителна храна за медиците на първа линия.

Кулинарният комплимент, поднесен от учениците и учителите на Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“, към супергероите на нашето време – медицинските работници е доказателство, че доброто ни сплотява в трудни времена, за да успеем заедно.

Носители на наградата „Достъп до добра храна‘2021“: https://www.dobrahrana.info/initiative/awards/

Вирни се горе