СМОЛЯНСКА ОБЩИНА Е В ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ЗОНА, БОЛНИТЕ ОТ КОВИД СА 657 НА 100 ХИЛЯДИ ДУШИ

СМОЛЯНСКА ОБЩИНА Е В ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ЗОНА, БОЛНИТЕ ОТ КОВИД СА 657 НА 100 ХИЛЯДИ ДУШИ

Областният кризисен щаб набеляза мерки поради влошената епидемична обстановка в цялата Смолянска област

Две общини в Смолянска област са в тъмночервената зона по заболеваемост от ковид. Това са Смолянска и Златоградска. В Смолянска, болните от корона вирус са 657 на 100 хиляди души. Като цяло епидемиологичната обстановка в областта е влошена, съобщи началникът на РЗИ –Смолян д-р Мими Кубатева. По този повод днес следобед областният управител Емил Хумчев свика Областният кризисен щаб, който набеляза мерки. Те ще бъдат съгласувани с националното законодателство и когато цялата област достигне в тъмночервената зона ще се прилагат. Кризисният щаб е категоричен, че с оглед влошаването на епидемиологичната обстановка трябва да се вземат следните мерки. Преустановяване на масовите мероприятия. Засилване и стриктно спазване на противоепидемичните мерки в детските градини, училищата, градския транспорт и други обществени места. Преустановяване на струпването на много хора пред кабинетите на общопрактикуващите лекари. Общините да осигуряват и да следят за стриктното спазване на противоепидемичните мерки в общите помещения. Преустановяване на работа и на нощните заведения.

В контрола по изпълнение на мерките освен РЗИ и полицията активно ще участват общините, кметовете на малките населени места и останалите оторизирани органи. 14-дневната заболяемост е нараснала с 200 пункта в областта, а седмичният ръст е достигнал 96,6 %. 14 дневната смъртност в областта е 17,3 на 100 хиляди при 14,7 за страната. С 12 % се е увеличил и броят на хоспитализираните. Наблюдава се едно стационарно натоварване, посочи още д-р Кубатева. 171 са ковид леглата в лечебните заведения в областта, най-много са в Смолянската болница – 106. Свободните легла към момента са 81. Болниците имат възможност при необходимост да разкрият още 50.

17 ученици в Смолян са с ковид, карантинирани са осем паралелки и една група в детска градина, където е открито болно дете с корона вирус. Към момента училищата и детските градини продължават дейността си. През последните 10 дни има рекорден брой на поставени бустерни дози. За 9 дни, поставените дози са 2100, а по принцип средно-месечно са 3100. Ваксинацията в областта продължава да е ниска и е около 21,6%. Към момента няма ваксинирано нито едно дете на възраст от 5 до 11 години, обобщи д-р Кубатева.

Вирни се горе