Смолянска ферма с приз "Пчелар №1 на България за 2022 г."

 Смолянска ферма с приз "Пчелар №1 на България за 2022 г."

За първи път в 85-годишната история на сдружение „Родопска пчела”, ферма от Смолян спечели престижната награда в пчеларския бранш

Днес, в залата на хотел "Кипарис" в Смолян на ежегодното тържество на в. „Пчеларство“ за 24-ти път бе връчен приза „Пчелар №1 на България за 2022 г“. Тази година номинираните пчелари са Надежда и Недко Митеви от Смолян, които развиват своето пчеларство на високо професионално ниво, насочено към потребителите и в съответствие с избрания от тях слоган : "Пчелна ферма Митеви – в синхрон с природата".

Пчеларите на годината са водещи в провеждането на пчеларската политика в страната, те определят в много случаи и облика на българското пчеларство. Изборът им е резултат от целогодишно проучване и подчертаване на специфични изяви и постижения. Всяка година към списъка се добавя нещо ново и непознато за повечето от пчеларите в страната. По време на тържеството днес се проведе и дискусия на тема: "Пчеларство в синхрон с природата“. Семейство Митеви разказаха пред колеги и приятели за своите постижения, предизвикателства и отговорности. На събитието присъстваха пчелари от страната, както и всички членове на сдружение „Родопска пчела”, а специални гости бяха Димчо Димов – главен редактор на вестник „Пчеларство", проф. Пламен Петров, председател на Развъдната пчеларска асоциация и Илия Павлов - почетен председател на "Клуба на пчеларите номер 1" на България.

Ето какво споделиха специално за читателите на сайта SMOLYANNEWS.COM семейство Надежда и Недко Митеви:

Поздравления за високото отличие. За пръв път в 85-годишната история на сдружение „Родопска пчела”, ферма от Смолян е удостоена с престижната награда в пчеларския бранш. С какви чувства посрещнахте номинация и приехте наградата днес?

С чувство на удовлетворение и гордост. Това е и голям ангажимент оттук нататък, защото трябва да допринасяме за развитието на сектора, за повишаване имиджа на пчеларството. Освен, че сме горди, знаем и какво ни чака оттук нататък.

Какви са предизвикателствата, които трябва да преодолява сектора днес? С какви трудности се сблъскахте през годините, за да достигнете това удовлетворение днес?

Фермата ни е създадена преди 15 години. Първото нещо, с което трябваше да се справим за това време е оцеляването – и на пчелите и нашето, защото пчелите напоследък започнаха да изчезват, а това е основното предизвикателство. Имали сме пречки и трудности от всякакво естество, както във всеки един бранш – и административни, и кражби, и наводнение ни се случи скоро. Трудности има, но с постоянство и с много усилия постигаме целите си. Освен това е много трудна и борбата с болестите по пчелите в днешно време, защото синтетичните лекарства, с които се опитваме да борим вредителите, към тях много бързо се добива резистентност и се налага постоянно търсене на нови лекарства, а това е изключително бавен и труден процес. С билкови лекарства се постига частичен ефект. Борбата с вредителите е много трудна, затова ние си сътрудничим с научна работничка, която работи в тази сфера в Смолян, а и навсякъде където чуем, че се нуждаят от пчелини за развитие на науката, ние винаги се включваме, за да можем чрез наука и иновации да се преборим със съвременните проблеми в сектора.

Къде реализирате продукцията си?

Успехът на нашата ферма се дължи на това, че реализираме продукцията си само на дребно, чрез малки магазинчета в страната. Имаме и клиенти в чужбина, разбира се, но най-вече разчитаме на местния пазар и на малките търговци, чрез които с лична комуникация стигаме до крайните клиенти. Така, че днес трябва да благодарим на всички любители на меда и на пчелните продукти, защото без тях нямаше да ни има и нас. Благодарим за подкрепата на голямото ни семейство, колегите и приятелите.

За ползите от консумацията на мед няма да ви питам те се знаят, и все пак защо започнахте да се занимавате с пчеларство?

Ние започнахме да отглеждаме пчели с цел да заменим консумацията на захар вкъщи с консумация на пчелен мед, защото той носи същата сладост, но заедно с това и своите здравословни ползи – минерали, витамини, ензими и т.н. Оттам тръгна нашия интерес към пчеларството, така че съветваме всички хора да последват нашият пример и да заменят захарта с пчелен мед, така освен че ще подпомогнете българските пчелни ферми, ще имате и по-добро здраве. Пчеларството е животновъдството, което е най-близо до природата.

Посрещнахте много гости днес, какви ще бъдат основните въпроси, които ще обсъдите по време на срещата?

Пчеларите от Сдружение „Родопска пчела“ също много се вълнуват от днешната среща и специалните ни гости. Ще дискутираме интересни въпроси, сред които приликите и разликите между едрото пчеларство и планинското по-дребно пчеларство. Също така ще говорим и по актуални въпроси, които касаят бранша.

Благодаря ви за този разговор! Още веднъж поздравления за високото отличие! Бъдете здрави и още по-успешни!

Стефка Анастасова-Чавдарова

Apriz

gaidi

sem

hora

pak

nagrada

dvamata

Вирни се горе