Смолянчанин е притежател на най-голямата колекция от стари радиоапарати

Смолянчанин е притежател на най-голямата колекция от стари радиоапарати

Смолянчанин е притежател на най-голямата колекция от стари радиоапарати. Те са реставрирани по оригинален, заводски начин и всичките работят.

Съби Мезински започва да събира стари апарати през 1975 г. Колекцията му вече наброява близо 250 реликви от историята на техниката.

„Баща ми е първият радиотехник в Смолян, 1938 г. открива първата работилница, която се намира на „Чинара“, Стария център на Смолян. Така съм почнал – крушата не пада по-далече от дървото. Това е едно хоби, но скъпо хоби е това трябва да ви кажа, много пари съм вложил тук, много труд, много безсънни нощи, това е“, разказва Съби Мезински.

Най-старият радиоапарат в колекцията е от 1927 г. Сред експонатите има и радиоапарат от Втората световна война, модел произведен по поръчка на Хитлер за всеки пълководец, така следели за хода на войната. Съби притежава и радиоапарат, какъвто е имал Сталин в кабинета си. Сред експонатите има и руски радиоапарат с дистанционно от 1958 г., който бил уникален за времето си.

Освен материалите, за да вдъхнеш живот на едно старо радио, са необходими много труд и познания, разказва колекционерът.

Неправителствената организация „Отворено общество“ е подслонила безплатно колекцията на Съби.

„Според мен това е едно от най-големите богатства на нашия град, защото тук е събран духа на много поколения родопчани, защото радиото дълги години бе единствената връзка на хората със света, България, с новините“, каза Костадин Чаталбашев от Клуб „Отворено общество“.

Вирни се горе