СМОЛЯНЧАНИ СЕ ПРЕКЛОНИХА ПРЕД ПОДВИГА НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА НАШАТА СВОБОДА

СМОЛЯНЧАНИ СЕ ПРЕКЛОНИХА ПРЕД ПОДВИГА НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА НАШАТА СВОБОДА

Смолянчани почетоха 147 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тържественото честване на 2 юни се състоя на Стария център пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски полк в Смолян. С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение, отдали живота си за свободата и независимостта на България, които винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота.

Слово за безсмъртния поет, публицист, журналист и революционер поднесе директорката на РИМ „Стою Шишков“ Валентина Василева. Христо Ботев ни остави завети, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения.

Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения, прочувствено изпълнени от Борис Хаджийски, актьор в РДТ. Смесеният хор към читалище „Христо Ботев“ изпълни патриотични песни.

На тържественото честване присъстваха кметът Николай Мелемов, областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници и др.

Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на безсмъртния българин.

Снимка Пенко Чешмеджиев

Вирни се горе