Смолянчани почетоха българския духовен покровител Иван Рилски

Смолянчани почетоха българския духовен покровител  Иван Рилски

Слънчевият октомврийски ден – 19.10.2023 година, наред с предизборните събития, бе белязан и със светлия църковен празник, посветен на покровителя на българския народ – Св. Иван Рилски Чудотворец, втори патрон на храм „Св. Теодор Стратилат” в кв. Райково, гр. Смолян.

Тържественият звън на камбаната събра празнично настроени миряни, ценители на църковните духовни ценности, привлечени от чудодейната сила на образа на прочутия светец-лечител.

Тържествената литургия бе поведена от отец Живко – предстоятел на храма, в съслужие с отец Иван – дългогодишен свещеник в тази църква. На техните песнопения отговаряше антифонно традиционния църковен хор, ръководен от Златка Маргаритова, диригент и музикален педагог.

Прочул се в българските земи, Рилският монах отказва златото от цар Петър, а приема само почитта му. Но заедно с идващите при него безброй последователи, Иван Рилски се заел с построяването на известния Рилски манастир, приютил в своята обител множеството монаси, които прииждали и положили началото на монашеството у нас.

Богомолците, привлечени от високия дух на рилския пустинник, пребивавал в сълзи и молитви последователно в Руен и в Рила планина, откъснат от социалния живот и приел Божията правда в името на чистия морал, се поклониха пред духовната сила и делото на Светителя.

Неговата идея за свят живот, неговите завети се превръщат във всенародно дело за запазване и утвърждаване на Православието.

Днес Рилската обител е център на духовния живот и паметник на културата.

доц. Елена Меракова

21.10.2023г, гр. Смолян

Вирни се горе