Смолянчани честваха празника Сретение Господне в Пловдив

Смолянчани  честваха празника Сретение Господне в Пловдив

Благочестиви християни от Смолян, на 2 февруари, участваха в Съборната архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”- Пловдив. Този ден е един от дванадесетте Господски и Богородични празници, който възпоменава четиридесетия ден от раждането на Господ Иисус Христос и срещата му с праведния Симеон и Анна пророчица в Йерусалимския храм. Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето си на 40-ия ден от рождението му в храма.

В празничното богослужение участваха 6-ма митрополити и 5-ма епископи, като скъпи гости бяха Високопреосвещеният Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и Високопреосвещеният Брегалнички митрополит Иларион.

Миряните от родопския град пристигнаха рано сутринта и с духовна радост съпреживяха срещата си с Бога и със своя архипастир и светител митрополит Николай. Те бяха вдъхновени и от историческото събитие – съслужение на архиереи от двете православни църкви, което укрепи надеждата им за единство в името на Христа.

Благоговейно изпълнените литургични песнопения от митрополитския хор “Св. ап. Ерм”, с диригент протопсалт Георги Радев ги настрои молитвено и велегласно.Миряните изслушаха с вълнение боговдъхновеното слово на митрополит Николай, който акцентира върху значимостта на празника и на историческото събитие.В края на тържеството Негово Високопреосвещенство удостои Дебърско- Кичевския митрополит Тимотей с най-високото отличие – митрополитския орден „Св.ап. Ерм” І степен за църковни заслуги към Българската православна църква.

Сийка КЕТЕВА

nikola

popove

episkopa

nikolai

Вирни се горе