Смолян тържествено отбеляза Трети март

	 Смолян тържествено отбеляза Трети март

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник –Трети март, когато преди 135 години дойде жадуваната свобода след половинвековно робство. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св.Никола” – кв.Устово, където руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. . „Днес, когато честваме Освобождението на България, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата, като най-висша ценност. За нас, тя бе изстрадана и извоювана. Нашите предци доказаха на Европа и света, че българинът е съзрял да гради сам своята съдба. Трети март за нас винаги ще бъде денят за признателност, който ще ни напомня високата цел на нашата свобода", каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

За хода на Руско-Турската освободителна война и участието на родопчани в нея, слово изнесе Христо Гиневски, председател на Съюза на историците в Смолян. . Програмата продължи с почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Стотици родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха паметника с венци и цветя на пл.”Възраждане „ в Устово. И тази година патриотичното сдружение „Родопски хайдути” беше начело на тържествата за 3-ти март. Тази година родолюбците раздадоха в Долно Влахово курбан за здраве и обединение на нацията.

Официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Димчо Михалевски, областният управител Стефан Стайков, председателят на ОбС Филип Топов, общински съветници и общественици. Тържеството продължи с празничен концерт. Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе