Смолян тържествено отбеляза 24 май

Смолян тържествено отбеляза 24 май

Тържествено днес беше отбелязан в Смолян, 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени”.

„Поздравявам ви с 24 май, най-светлия български празник. На този ден честваме азбуката, която сме дали на света. Азбуката, която дава самочувствие, образованост и културна независимост на „вси славяни”. На 24 май се прекланяме пред светите братя Кирил и Методий и тяхното общославянско дело.

Безспорно това е най-големият празник за българското училище, защото всеки от нас тук се учи да чете и пише. Но по-важното е, че се възпитава като човек и трупа знания. Най-големият капитал на една нация са образованите и културни хора. Затова, на 24 май , да отдадем почит и уважение на нашите учители, учени и творци, защото тяхното дело превръща хората в човеци и държавата в нация“, посочи в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов.

Той каза, че всяко ново поколение добавя своя принос в очертаната от нашите първоучители духовна територия, за да се надгражда знанието, да се обогатява българската национална култура.

След това секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2022 г. , които Мелемов връчи на 30 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

Началникът на РУО Никола Запрянов връчи почетно отличие –грамота „Неофит Рилски“ на МОН на отличени учители.

В празничната програмата участваха талантливите деца от Детските градини, ЦПЛР –ОДК-Смолян, Общинския духов оркестър и др.

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе