СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 146 ГОДИНИ ОТ СВЕЩЕНАТА БЪЛГАРСКА СВОБОДА

СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 146 ГОДИНИ ОТ СВЕЩЕНАТА БЪЛГАРСКА СВОБОДА

Днес смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 146 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.

Проявите започнаха с Благодарствен Молебен за мир в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и свещеници.

След това на пл."Възраждане" се проведе Почетен караул в памет на загиналите за Свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк.

"3 март е денят на нашата Свобода. На този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост. Не само пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, но и пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България.

Днес, 146 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека помним, че жертвата им е била заради нас, за нашето свободно и достойно настояще",каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. По думите му на 3 март започна и завръщането на България сред суверенните европейски страни. Той припомни

историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г.

са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.

"Сплотеността ни е нужна и сега, за да продължим достойното дело на нашите предци и да оставим единна и силна България на нашите деца. Нека и с делата си да докажем, че сме силен народ - горд с миналото си и отговорен към бъдещето.

Да помним заветните думи на Апостола Васил Левски „Всичко зависи от нашите задружни усилия, срещу които не може да противостои и най-голямата стихия”, каза още Мелемов.

Слово за Трети март произнесе и областният управител на Смолян Захари Сираков.

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

Тържествен концерт изнесоха и състави от НЧ „Кирил Маджаров-1866“ –гр. Смолян, кв. Устово.

Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха още депутатът Красимир Събев , председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, зам.-кметът Милен Журналов, секретарят Момчил Николов, директори на държавни институции, духовници, общински съветници и общественици.

Aternative ext

Alterti

Alteit

tereet

Alternat

Вирни се горе