СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 145 ГОДИНИ ОТ СВЕЩЕНАТА БЪЛГАРСКА СВОБОДА

СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 145  ГОДИНИ ОТ СВЕЩЕНАТА БЪЛГАРСКА СВОБОДА

Днес смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 145 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.

Проявите започнаха с Благодарствен Молебен за мир в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и свещеници.

По традиция сдружение „Родопски хайдути” поведе литийното шествие от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”.

mart

След това се проведе Почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян.

„ Трети март е денят на нашата Свобода след пет века османско владичество. В този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост пред героите на освободителната война и българските опълченци, пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска църква и училища, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

Техните дела са записани с алени букви в героичните страници на българската история и са пътеводна светлина за новите поколения българи, посочи градоначалникът.

По думите му днес си спомняме за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, на Перущица и Клисура.

„По традиция на всеки Трети март се събираме пред този паметник на борците за свобода, защото най-напред в Устово, нашите деди са посрещнали освободителите“, каза още в словото си Мелемов. Той припомни историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г. са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.

„Трети март е ден на преклонение и вдъхновение. Уроците на историята трябва да се осмислят. Българското Освобождение не беше дочакано, то беше извоювано, изстрадано и превърнато в общонационално дело.

В името на България нека да бъдем по-единни и сплотени, каквито са били българите в зората на възродената българска държава. Да живее България“, каза още Мелемов.

Слово за Трети март произнесе и областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

Празнична програма изнесоха и състави от НЧ „Кирил Маджаров-1866“ - гр. Смолян, кв. Устово.

Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха още , председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, гл.секретар на областната администрация Георги Кисьов, секретарят Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк подполковник Стефан Димов , директори на държавни институции, духовници, общински съветници и общественици.

Вирни се горе