Смолян става център на българското кино

Смолян става център на българското кино

На 22.12.2022 г. започва проектa “Кино в Родопите. Прожекции и образователни събития” на фондация РИФЕ, чиято основна цел е децентрализирането на културния живот в страната и възобновяването на културните традиции, свързани с представянето на актуално и качествено българско и световно филмово изкуство.

В Смолян, в читалище Орфееви гори - 1870 (квартал Райково) ще бъдат представени български игрални, документални и анимационни филми, създадени в последните 25 години от разнообразни автори, представители на различните поколения и школи в българското кино.

Филмите ще се прожектират ежеседмично, всеки четвъртък от 18:00 ч. през следващите 9 месеца, а веднъж месечно ще се провежда уъркшоп с младите, воден от важните имена в българското кино. Входът за всички прожекции е свободен.

Специалната селекция цели да покаже новото българско кино в сериозен обем (над 40 филма), което ще даде възможност за изследване и анализ на основните му теми, стилистични особености, интерпретациите му върху значими социално-исторически събития, както и върху съвременния глобален и национален контекст в който обитаваме.

Провеждането на на лекции, работилници и семинари ще обогати познанията на аудиторията, а предоставянето им за свободно гледане чрез онлайн канали за видео споделяне, ще ги превърне в дълготраен културно-образователен архив.

Целите на проекта са постигане на по-голямо културно разнообразие и динамика в културната среда на смолянския регион; развитие на публиките; изграждането на връзка между култура и образование чрез предоставяне на свободен достъп до програма, фокусирана върху осмисляне на киното, като част от националното ни културното и историческо наследство.

Важна цел е достигането до максимално широк кръг зрители с различни профили. Модерираните от специалисти дискусии ще обхващат както художествената проблематика, развитието на изкуството и киното в частност, така и социално-културни и исторически теми и целят активно участие на зрителите.

Надяваме се проектът да провокира позитивна промяна в отношението на гражданите към българската култура, както и интерес към историята на българското кино и неговите автори.

На 22.12. от 20:00ч в НЧ Орфееви гори - 1870:

„МОЖЕШ ЛИ ДА УБИВАШ“ реж.Иван Ничев Български игрален филм 98 мин.2019 г.

Сценаристи: Иван Ничев, Юрий Дачев, Татяна Гранитова

Седем млади българи, жители на Видин, решават да станат платени рейнджери, за да се спасят от беднотията в малкия дунавски град. Подготовката им с тренировки, учения и военни „маневри“ събужда много смях, но и размисъл за верските войни и съдбата на Европа и света.

С участието на: Ясен Попов, Ивайло Драгиев, Николай Върбанов, Живко Джуранов, Иво Йончев, Александър Кънев, Атанас Найденов, София Маринкова, Емилия Радева и др.

Вход: СВОБОДЕН

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria и Goethe-Institut Bulgarien .

Вирни се горе