Смолян ще отбележи Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

Смолян ще отбележи Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

С поднасяне на цветя и едноминутно мълчание в памет на жертвите при тежки пътни инциденти, Смолян ще се присъедини към събитията в подкрепа на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, както и на техните роднини и близки. Проявата, в която ще се включат представители на местната власт, институции и младежи от БЧК, ще се състои в неделя /20.11.2022г./ от 12.00 часа на пешеходната пътека на бул. „България", пред църквата „Св. Висарион Смоленски".

През 2021 година в страната ни, при 6080 тежки катастрофи, са загинали 561 души, а 7609 са били ранени. За десетте месеца на тази година при 5491 тежки пътни инцидента, загиналите са 419, а ранените – 6995.

Началото на инициативата за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Вирни се горе