Смолян ще бъде домакин на второто издание на международния документален документален Родопи Филм Фест

Смолян ще бъде домакин на второто издание на международния документален документален Родопи Филм Фест

На 07.07. в град Смолян ще бъде официално открит Международния Документален Родопи Филм Фест. Фестивалът се провежда за втора поредна година. Организаторите имат амбицията да го превърнат в традиционен фестивал на град Смолян. Фестивалът се провежда в партньорство с Гьоте-институт България /съорганизатор на Фестивала/ и с финансовата подкрепа на Фонд Култура към Министерство на културата.

Представяне:

ХРИСТО БАКАЛСКИ – директор на фестивала

Христо Бакалски е завършил Германистика в Германия. Работил е като директор на Българския културен институт в Берлин от 1998 до 2002 г. След 1990г. организира 9 филмови седмици в Германия. Продуцент е на 12 документални филма, сред които (Берлински мечти, Цитаделата, Разкази за убийства, Пътят към Европа, Търкалящи се камъни, Защо точно България, Недалеч от рая и др.) През 2016г. основава фондация РИФЕ. През 2021г. организира Международен Документален Родопи Филм Фест.

КАТЕРИНА ЛАМБРИНОВА – художествен директор

Катерина Ламбринова е филмов критик и сценарист, редактор в списание Кино и креативен продуцент в Студия Екран към БНТ. Докторант в Институт за изследване на изкуствата, сектор “Екранни изкуства”. Художествен директор на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНО ПРОФЕСИОНАЛНО ЖУРИ 2022

Професионалната експертиза, богатата култура и широкия поглед върху съвременните тенденции в световното кино са задължително условие за пълноценната работа на филмовото жури, затова са поканени трима документалисти с богат и разнообразен опит и различни гледни точки към документалното кино.

Председател:

Джеки Стоев e режисьор и сценарист. Работил е над 20 години в “Студио Време”, “Студио Спектър”, БНТ и Киноцентъра като асистент оператор, асистент режисьор и режисьор. В периода 1969-1996 режисира над 50 научно-популярни и документални филми, както и игралните филми “Нашият Шошканини” и “Патилата на Спас и Нели” и “Разводи, разводи”. От 1996 е режисьор на свободна практика. Носител е на множество значими национални и международни награди, среди които и “Златен ритон” за филма “Броени дни” през 1977.

Членове:

Валеска Гризебах е изучавала немска литература и философия в Берлин, Мюнхен и Виена, преди да започне да се занимава с кино и филмови изследвания във Виена. Дипломният филм на Гризебах “Бъди моята звезда” печели международната награда на критиците на Международния филмов фестивал в Торонто, както и наградата за най-добър игрален филм на филмовия фестивал в Торино. През 2006 г. вторият й филм “Копнеж” дебютира в конкурса на Берлинския филмов фестивал. Третият филм на Гризебах “Уестърн”, който е сниман в Родопите и е копродукция с България, има премиера на филмовия фестивал в Кан през 2017 г.

Владимир Каминер е немски писател от руски произход, сценарист, драматург, театрален режисьор, автор на разкази и книги за деца, колумнист в престижни немски издания и медии. Пише колонки за вестниците „Тагесцайтунг“ и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, води седмично предаване в радио „Зендер фрайес Берлин“. В течение на много години Каминер е член на организацията Reformbühne Heim & Welt и всяка седмица чете свои нови разкази в кафе Бургер. оди седмичното предаване Светът на Владимир по „Радио Свободен Берлин“. От март 2014 г. поддържа всеки месец своя коментарна рубрика Киното на Каминер във филмовото списание epd Film. Днес е най-издаваният и най-превежданият немски автор в чужбина.

НАГРАДИ

Със съдействието на своите национални и международни партньори Фестивалът осигурява специални награди за отличените филми с материална стойност, която се изразява както във финансови средства, така и в технически услуги за следващ проект. Това е целенасочена политика на фестивала, която отговаря на задачата му да стимулира работата на талантливи документалисти и да им помага да развиват бъдещите си проекти.

Програма:

07.07.2022 Официално откриване с филма “Воев”, България, 77’ 2022

8-10.07. 2022 Прожекции – международен конкурс за късометражни, среднометражни и пълнометражни филми

10.07.2022 Официално закриване на фестивала с концерт на фънк-джаз-етно формация CINGA MANGA FUNK

11-12.07.2022 Прожекции - ново българско кино, /извън конкурса/

Вирни се горе