СМОЛЯН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ПОДВИГА НА ГЕРОИТЕ НА РОДОПСКАТА ШИПКА

СМОЛЯН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ПОДВИГА НА ГЕРОИТЕ НА РОДОПСКАТА ШИПКА

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, Архиерейски наместник на Смолянска Духовна околия, в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. Внушително слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе историкът Катя Сулинаджиева.

Тя припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител. Нито поглед назад ! На освободения роб, робството няма да върна пак!" . С тези думи той остава в сърцата на родопчани.

„И след 111 години, и след повече столетия Балканската война от 1912-1913 г. за Родопите е и ще бъде едно от най-важните исторически събития.Една битка в хода на тази война родопчани знаят и почитат като най-велика и значима за Родопите. Знаменателните сражения от 19 до 21 октомври при връх Кавгаджик, днешния Средногорец между части на 21 пехотен Средногорски полк с командир полк. Владимир Серафимов и корпуса на Енвер паша влизат в българските анали като символ на свободата. За родопските българи Освобождението идва 34 години по-късно от останалото Отечество. Решението на Берлинския конгрес от 1878 г. разпокъсва България и Родопите остават в пределите на Османската империя чак до Балканската война. Именно тогава в мразовитата военна есен на 1912 г. в сраженията на връх Кавгаджик бляскат пълководческия талант на полк. Серафимов, българската военна мисъл, бойният дух на българската армия и патриотичния порив на местното население, както християнско, така и мохамеданско. Воините от 21 пехотен Средногорски полк, от 9 пехотен Пловдивски полк, граничните роти от състава на Родопския отряд и присъединилите се към тях местни доброволчески чети вписват имената си в националния пантеон на безсмъртните.

Днес честваме родопската свобода. С право връх Средногорец е наречен Родопската Шипка и всеки месец октомври идва не само като част от златната родопска есен, но и с чувството ни за преклонение пред ония български чада, които с кръвта си оросиха свободата и с костите си съградиха нейния олтар. Днес свеждаме глави пред героизма, твърдостта и себеотрицанието. Вечна слава на героите! Дълбок поклон пред светлото им дело!“, посочи в словото си Сулинаджиева.

В тържественото честване се включи и 12-годишният Борис Нанков от Карлово, който изрецитира патриотични и родолюбиви стихове.

Пред подвига на героите се поклониха зам.-кметът инж.Мариана Цекова, областният управител Захари Сираков, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, секретарят Момчил Николов, началникът на РУО Никола Запрянов, командирът на 101 Алпийски полк подп.Стефан Симов, директори на общински и държавни институции, училища, граждани и общественици. Всички те, в знак на признателност към героите, поднесоха венци и цветя пред паметника- костница.

Днес е кулминацията на честванията по повод 111 години от Освобождението на Родопите и Балканската война.

Днес Смолян празнува!

Вирни се горе