Смолян празнува 63 г. от обявяването на единния град

Смолян празнува 63 г. от обявяването на единния град

Указът, с който е създаден единният град Смолян през 1960 г. може да се види в изложба, представена в Държавен архив. Изложбата „Смолян някога и днес“ проследява историята на трите населени места – Смолян, Устово и Райково, които преди 63 г. се сливат в един град, предаде БТА.

Празникът на обединения град Смолян започна с тържества и събития, а празничната програма продължава на 17 юни с концерт-спектакъл „Щрихи от България“ с участието на ансамблите „Тракия“ и „Родопа“.

В експозицията „Смолян някога и днес“ са подредени архивни документи и фотографии от миналото на трите селища, днес квартали на Смолян. Снимки от преди век показват местността Поляне, върху която е издигнат Новият център на Смолян. Черно -бели фотоси открояват пътя между Райково и Пашмакли (старото име на Смолян), по който местни жители са тръгнали пеша или с магарета. Запечатани са кадри от полагане на основите на сградата на Тютюневата кооперация в с. Райково през 1925 г., както и манифестация на ученици на 24 май 1937 г. Спомените от миналото на трите съставни селища се допълват от документи и фотографии за развитие на занаятите, за първата електростанция, за проведен през 1930 г. „Ден на спестовността“ в Устово. Илюстрациите от историята на обединения град включват указа на Президиума на Народното събрание от 18 юни 1960 г. за сливане на Смолян, Устово и Райково, снимки на изграждането на Новия център, протоколи от заданията за строителство на административните сгради, издигнати върху поляните.

Празничната програма в Смолян продължава тази вечер с концерт – спектакъла „Подарък“ на Братя Аргирови със специалното участие на дует „Мания" от 19:30 часа в Родопския драматичен театър.

Вирни се горе