Смолян почете 170 години от рождението на Христо Ботев

Смолян почете 170 години от рождението на Христо Ботев

Смолянчани почетоха 170 години от рождението на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев. Тържеството се проведе на площад „Свобода” пред бюст-паметника на героя, оставил незаличима следа в историята ни. Слово за живота и делото на поета,¸чиято поезия дава облика на българската литература и до днес, изнесе председателят на читалище „Христо Ботев” Иван Иванов . Той посочи, че поезията на Ботев е национална , самобитна и същевременно и човешка. Тя принадлежи не само на българската, но и на световната литература затова трябва да пазим паметта му . Христо Ботев няма гроб, той има лобно място, има паметници, има песни. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.

„Гордеем се, че самодейците, художествените ръководители, преподавателите и настоятелите имаме за патрон на нашето читалище името на Ботев – най-крупната личност, която е родила нашата страна”, каза още в тържественото си слово Иванов . Самодейците представиха музикално-поетична програма, а смолянчани отново чуха безсмъртни стихове от Ботев. Много венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на поета-революционер.

На тържеството присъстваха депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров и др.

Вирни се горе