Смолян отново е домакин на Международен Документален Родопи Филм Фест

Смолян отново е домакин на Международен Документален Родопи Филм Фест

Днес се проведе брифинг в Гьоте Институт, където участниците предоставиха информация за предстоящия Международен Документален Родопи Филм Фест.

На Фестивала ще бъдат представени филми от Германия, Турция, Украйна, Гърция, Израел, Австрия, България и други.

rodopi

Над 700 филма са подадени за конкурса, след селекция около 30 филма ще бъдат допуснати до участие.

Акценти от програмата:

“Bettina” Германия,2022, 107’

Биографичен филм, за родената през 1947 година певица Бетина Вегнер, известна като гедерешката Джоан Баез. Със силно въздействащите си и заредени с остър социално-критичен заряд текстове тя става неудобна за властта в ГДР. Филмът представя нейната равносметка за трудното си минало през фино чувство за хумор и дълбока откровеност.

“Terykony” Украйна, 2022, 80’

Режисьор Тарас Томенко

Настя е на десет, когато ракета, изстреляна от руски терористи на Нова Година променя живота й завинаги. Ракетата убива баща й и унищожава дома им. Училището на Настя е само на 500 метра от фронтовата линия. Войната става нещо обичайно - част от пейзажа. За да оцелява семейство Настя събира скрап. Сеня е на седем. Той е първи клас. През всичките седем години, в които е живял, е имало война. Доведеният му баща копае гробове, за да може да купи нова раница за Сеня. Това е филм за две деца, които оцеляват насред войната в Източна Украйна.

“1341 Frames of Love and War” Израел, Великобритания, Америка, 2022, 89’

Режисьор Ран Тал

От повече от половин милион негативи, заснети от известният израелски фотограф Миша Бар-Ам, хиляда триста четиридесет и един кадъра се превръщат във вълнуващо пътешествие из историята на човечеството.

“Тихо наследство” България, 2021, 61’

Сценаристи: Огнян Стателов, Петя Накова

Режисьор: Петя Накова

Таня, всеотдаен учител в собственото си училище за глухи деца се разболява. Трябва да замине за лечение в чужбина, а дъщеря й Кати поема отговорността за центъра и грижата за по-малката си сестра. За 20-годишното момиче това е тежко изпитание. Дали силата на семейството и приятелството ще бъде достатъчна, за да издържат майката и дъщерята?

Фестивали и награди: МКФ София; МКФ Биографилм, Италия; Голямата награда за пълнометражен документален филм на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми 2021

2.“Proud of you” Германия, 29’, 2020

Сценарист и режисьор: Jens Schanze

Оператор: Борес Фон Вайфенбах

Асуде е на 17. Тя живее в малко градче в Долна Бавария и е на път да завърши гимназия. Истинската й цел е да стане кикбокс шампион. Нейните сестри я подкрепят. Когато нейните родители напускат Турция, за да търсят работа в Германия. Асуде е мълчалива, ниска, носи очила и повечето й съотборници са момчета. Първото й състезание като част от Националния кикбокс отбор на Германия ще бъде в Скопие, а нейният опонент ще бъде от Турция.

Официалното откриване на Фестивала, ще бъде на 07.07.2022 година в град Смолян, с филма “Воев”, България, 77’ 2022

Последните два дни от Фестивала 9 ти и 10-ти юли, като подарък за гражданите и гостите на #Смолян, ще бъдат излъчени нови български филми, които са извън конкурса.

Всички прожекции ще са с вход свободен.

Вирни се горе