СМОЛЯН ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО 110 ГОДИНИ СВОБОДА ЗА РОДОПИТЕ

СМОЛЯН ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО 110 ГОДИНИ СВОБОДА ЗА РОДОПИТЕ

Смолян отбеляза тържествено 110 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участваха 101 Алпийски полк – Смолян, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски – Пловдив, Трети ученически гвардейски отряд – Смолян и ученически блок от ППМГ „Васил Левски“ . Тържествената проверка се командва от майор Владимир Сариев, зам.-началник Щаб в 101 Алпийски полк.

„110 години ни делят от онези паметни 19, 20 и 21 октомври на 1912 г., станали разделителна линия между подтисничеството и свободата в историята на Родопския край. Те са повод, който осмисля същността и съдържанието на Празниците на Смолян и на останалите селища в планината. Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове и дъщери на България, оставили кости по сипеите на планината, пролели мъченическата си кръв за Освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик, наречен днес Средногорец, във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

„Поклон пред пълководския талант на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите, олицетворение на бойния дух на Българската армия. Пред неговите храбри войници - героите от 21-ви Средногорски полк, които се врекоха на родопската свобода. Ние помним саможертвата им в името на Свободата, на Отечеството.

polk

Помним и техния завет – да бъдем единни в името на Майка България!

Днес, на Празника на Община Смолян, събираме в едно своята признателност, преклонение и нашето верую в силата на духа, родолюбието и свещената българска свобода!

Нека с достойнство и толерантност обединим стремежите си за просперитет на държавата ни и да работим за успешното бъдеще на Родопския край.

Честита 110 - годишнина от Освобождението на Родопите! Бъдете здрави и благословени, обичайте Смолян, Родопите и България! , поздрави смолянчани Мелемов.

Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война, освободителна за Родопите, произнесе и областният управител Стефан Сабрутев.

На тържествената заря проверка присъстваха Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, евродепутатът Асим Адемов, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, гл.секретар на Областната администрация Георги Кисьов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници, директорът на ОД на МВР ст.комисар Костадин Пачеджиев, кметът на побратимената ни унгарска община Кишпещ Петер Гайда и др.

zaria

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе