Смолян отбеляза Богоявление и отдаде почит към поета революционер Христо Ботев

Смолян отбеляза Богоявление и отдаде почит към поета революционер Христо Ботев

По традиция на Богоявление в Смолян беше отсужена Света Божествена литургия за Йордановден в храм "Свети Висарион Смоленски" от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион. След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет и освети бойното знаме на 101–ви Алпийски полк.

„На днешния светъл празник искам да ви пожелая, от името на областния управител Захари Сираков и от свое име, преди всичко здраве на вас и семействата ви, да носите в себе си силна вяра в доброто, обич към ближните и към България! Съхранявайте и предавайте на идните поколения изконните човешки ценности, които ни сплотяват и ни правят по-силни като народ!“, заместник областният управител Зарко Маринов поздрави всички по случай Богоявление. Той пожела на военнослужещите от местното формирование Божията закрила да бъде винаги с тях, да им дава сили да се справят успешно с мисиите си в страната и чужбина и да се завръщат живи и здрави у дома.

Слова произнесоха кметът на община Смолян Николай Мелемов и председателят на Общински съвет Димитър Кацаров.

На Йордановден тази година за спасението на кръста в студените води на река Черна влязоха 7 мъже. За трети път, разпятието изкара 40-годишният военнослужещ Иван Бялков.

Смолян отдаде почит към поета революционер Христо Ботев по случай 176 годишнината от рождението му. С цветя и венци, поднесени пред бюст-паметника на героя на площад „Свобода” се поклониха заместник областните управители Зарко Маринов и Боян Симеонов, председателят на Общински съвет-Смолян Димитър Кацаров, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк подп. Стефан Димов, общински съветници, представители на държавни институции, граждани.

Вирни се горе