СМОЛЯН И ВАРНА СА ПЪРВИТЕ ШАМПИОНИ В ПЪРВИЯ ТУРНИР ПО СНЕЖЕН ВОЛЕЙБОЛ, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ НА ПЕРЕЛИК

СМОЛЯН И ВАРНА СА ПЪРВИТЕ ШАМПИОНИ В ПЪРВИЯ ТУРНИР ПО СНЕЖЕН ВОЛЕЙБОЛ, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ НА ПЕРЕЛИК

Перелик беше домакин на първия турнир по снежен волейбол в България и така волейболът се превърна в зимно шоу у нас. Дисциплината е абсолютно нова, но с огромни очаквания. След като плажният волейбол набра толкова последователи в последното десетилетие, същият спорт върху сняг очаква подобен интерес по света. Идеята е съвсем скоро той да бъде включен в програмата на зимните олимпийски игри.

Българската федерация организира турнир, който ще е само началото на куп прояви. Първите национални шампиони са вторият тим на Смолян при мъжете и Варна при жените. За старт на снежния волейбол у нас не участват клубове, а градове. Никола Лазаров, Георги Фисински и Вилиан Хаджиев се представиха най-добре в Родопите. При дамите титлата спечели Варна в състав Веселина Коцева, Елизабет Касажикова и Симона Николова. Шампионите взеха по равна част от наградния фонд, който беше абсолютно еднакъв за двата пола – по 2000 лева.

На финала Смолян 2, който беше представен от два тима, надигра първия отбор на града с 2:1 (12:15, 15:11, 15:10), а при дамите Варна се справи с 2:1 (11:15, 15:11, 15:11) срещу Плевен.

В малките финали при мъжете спечели Рудозем срещу Плевен, а при жените Смолян отстрани Пловдив. Всички състезатели получиха грамоти от административния директор на федерацията Станислав Николов. На церемонията присъства и заместник-кметът на Смолян Марин Захариев. Проумоутърът “Перелик Инфраструктурна Компания” има основна заслуга за организацията. Районът става атрактивен за зимни спортове и алтернативен туризъм, а Перелик ще посрещне състезание от купата по сноуборд следващата седмица и и ще има зимен празник за любителите на снега.

Организацията на турнира беше на най-високо ниво. През следващия сезон БФ Волейбол планира серия от турнири в снега, а желаещите да участват в зимното шоу непрекъснато се увеличават. “Интересът към снежния волейбол се засилва с всеки изминал ден – каза Любомир Ганев, шеф на БФ Волейбол. – Догодина всички наши зимни курорти имат желание да приемат турнири. Може да се каже, че организацията вече е започнала.”

Основните разлики между снежния и плажния волейбол са в броя на участниците (трима към двама), в броя сетове (три към два) и броя необходими за спечелването им точки (21 към 15).

Източник и снимки: Официален сайт на Българска федерация по волейбол

Вирни се горе